Veliki Lebovski – The Big Lebowski (1998)

Braća Koen (Coen brothers) iako poznati po trilerima, oprobali su se više puta i u komedija, i postigli potpuni uspeh. Ovaj film, pošto je kada se pojavio bio vrlo loše prihvaćen, nije nažalost uspeo da zablista po američkim bioskopima, ali je zato bio prava senzacija kad se pojavio na DVD-u i na osnovu toga, postao jedan od glavnih naslova u kolekciji svakog pravog filmofila.Biglebowskiposter

„The Big Lebowski“ definitvno moj omiljeni film i jedino ostvarenje koje zaista uvek iznova i iznova mogu da gledam. On predstavlja odu životnom stilu jednog pacifiste. „The Big Lewbowski“ je klasična priča prevare, kriminala i spletkarenja viđena kroz oči skromnog čoveka, tačnije jednostavne individue sa vrlo malo prohteva, želja i ambicija. Žanr ovog filma nije lako odrediti – može se reći da je komedija zbog svog izuzetno originalnog humorističkog sadržaja.

Bogat fantastičnim likovima i još boljim dijalozima, koji iako su se transformisali u besmrtne citate koji se koriste u svakodnevnom životu, „The Big Lebowski“ i pored ovih sada već navedenih segmenata ima još toliko mnogo toga da ponudi.

Gluma u ovom filmu je zaista neponovljiva. Definitvni vrh karijere za  Džefa Bridžesa (Jeff Bridges) i Džona Gudmana (John Goodman). Iako su obojica vrhunska klasa glumaca, sa izvanrednim karijerama, nikada nisu uspeli da se udalje od ovih kultnih likova, a otuda i Bridžesu nadimak koji ga prati već deceniju i pratiće ga ceo život – The Dude. Cela glumačka ekipa je izuzetnog kvaliteta. Tu stoje još imena kao što su Stiv Bušemi (Steve Buscemi), Džon Torturo (John Turturro), Džulijana Mur (Julianne Moore) i Filip Sejmur Hofman (Philip Seymour Hoffman). Svako je zaista uradio i više što se od njih moglo očekivati, a pogotovo Torturo koje je ovde stvario jednog od najzabavnijih epizodnih likova u svim filmovima ikada.

Po mom mišljenju, „The Big Lebowski“ je jedno od najvećih dostignuća u modernoj kinematografiji. Ovaj projekat će vas nasmejati, zbuniti i zadiviti, i on se sa razlogom smatra za jednu od najcenjenijih komedija od strane većine kritičara.

 

Ocena: 10/10

big-lebowski-group

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

13 Comments

  1. ivan

    ♥ Znao sam da ce ovaj biti prvi! 🙂

  2. Goran Mirković

    pa mora…The Dude Abides! 🙂

  3. Sandra M

    the dude abides, hell yeah 🙂

  4. Džejn

    Sa žaljenjem moram da konstatujem da nisam gledala Lebowskog. Sa još većim žaljenjem i neskrivenim stidom moram da priznam da imam veeeeliku odbojnost prema tom filmu, i to zbog glumačke ekipe. Iako su Jeff Bridges, Torturro i Goodman super glumci, nekako su mi iritantni. Ako se ipak rešim da pogledam film, to će biti zbog Buscemija i Seymour Hoffmana, koji su face. 🙂

  5. Goran Mirković

    @Džejn – Veruj mi, treba ovom filmu definitivno dati šansu, ako ni zbog čega drugog, onda zato što je stvarno vrlo originalan, ne postoji ništa ni slično….dijalozi su stvarno vrhunski, likovi su jako dopadljivi i neverovatno smešni…daj mu šansu, siguran sam da se neće pokajati…:)@Sandra__M – he certainly does! :)))

  6. maxima

    Film gledam već godinama i svaki put otkrijem neku caku koja me iznova izbije iz cipela. Na stranu savršenost braće Coen, mislim da je ovdje presudan i odabir glumaca, a bome ni soundtracku nije mane.

  7. Goran Mirković

    Svaki faktor je podjednako krucijalan i savršen…jako je originalan u svim sferama, stilu, muzici, glumom, plotom…sve ga to zajedno čini nezaboranvim iskustvom.

  8. milos

    john goodman je obelezio ovaj film sa svojim paranoisanjem i preuvelicavanjem 😀 pregenijalno…

  9. lahesa

    Hvala za info da je veceras bio film. Odlican je! Odavno me neki film nije ovako odusevio.

  10. Siniša Stajić

    Sjajan odabir za prvi tekst. 🙂

    Odličan film, odličan tekst.

  11. Gost

    verovatno najsmesniji film svih vremena 🙂