Vi ne poznajete Džeka – You don’t know Jack (2009)

Još jedan impresivan projekat vremešnog Al Paćina (Al Pacino), fantastična biografska drama. Ovaj film govori i svedoči o radu veoma poznatog Dr. Džek Kevorkijana (Jack Kevorkian), o njegovoj praksi, nikad iscrpnoj debati o moralnosti njegovog rada, kao i samoj filozofiji ovog kontraverznog subjekta., odnosno do koncepta uvažavanja i poštovanja pacijentove poslednje odluke, da sam ima prava da odluči da li želi eutanaziju (Euthanasia), da prekine svoju bolnu i mukotrpnu egzistenciju,da ima pravo da “prekine” sve po svojim uslovima, po svom izboru, uz pomoć specijaliste koji je spremam na to zv. “samoubistvo uz asistenciju”.

Amerika je imala problem sa ovakvim pristupom, smatrali su da je (ne)humano, (ne)moralno…tzv. “Igranje boga”.

Paćino nam se prikazuje sa stvarno impresivnim performansom – u mojim očima, ovo je uloga njegove karijere. Nije ni pun minut potreban da vas u potpunosti ubedi da je Dr. Kevorkian. Ali moraju se dati i pohvale ostatku glumačke ekipe, da ih sad posebno ne imenujem… što se kaže, “kvalitetan timski rad”.

Ovaj film iako strogo brani doktorevu stranu, ipak ne odbacuje, ne trivijališe suparničku stranu, on pokušava da uključi publiku, da natera posmatrača da se sam uključi i formira svoje mišljenje o ovom i te kako bitnom subjektu. Da li je “za” i “protiv”, da izabere pravu stranu… kao u poroti. Stvarno fantastična tema, preporučujem svima.
Ocena: 9/10

Leave a Reply

2 Comments

  1. Durant

    10/10 ,odusevljen sam filmom.Sve sto si napisao , slazem se!

  2. lahesa

    9/10? Ja ocigledno film nisam skontala. Meni nije bio nista posebno. Provokativniji mi je bio poster za film, nego sam film. Ostalo mi je potpuno nejasno sto je i kako je taj covek potpuno mirne savesti mogao da ucestvuje u toliko samoubistava? Mada je meni to bilo vrlo blizu ubistvima… Niti film nudi neku raspravu. Nekako je na tebi ostavljeno da sam i postavljas pitanja i da na njih sam sebi odgovaras.
    Mada sam ja protiv eutanazije, pa sam se verovatno malo sa predrasudama upustila u gledanje filma.

Next ArticleMačeta - Machete (2010)