Život i smrt Pitera Selersa – The Life and Death of Petter Sellers (2004)

The Life and Death of Peter Sellers

Verovatno je nemoguće uhvatiti svaki aspekat života jednog čoveka i tranformisati ga u film od dva sata, naročito ako je taj čovek Piter Selers (Peter Sellers). Život takvih izuzetnih dimenzija čak ne uspeva da se pretvori ni u beležnicu, ni roman. Zapravo za ovakav rezultat ne možemo kriviti sam film, on je sačinjen od recimo  “korektnog” scenarija, podržanog kvaliketnom glumačkom ekipom, i prezentovan na jedan divan umetnički način, što ga čini “lakim na oko” od samog početka  pa do samog kraja.

Iako je ovo biografski film, “Život i smrt Pitera Selersa” ne zadržava se puno na onome što je gospodina Selersa činilo zvezdom masovnih proporcija, naravno pominje se njegova fantastična glumačka karijera, i sve uloge koje ga čine besmrtnim u svetu kinematografije, kao što su čuveni Inspektor Kluzo (Inspector Clouseau) iz poznate sage Pink Panter filmova (The Pink Panther) i njegove pluralne uloge u filmovima kao što su Dr. Strangelove i The Mouse That Roared., već je centar samog filma njegovo nekonvecionalno shvatanje porodice i slika njega kao praznog čoveka.

Momenti izabrani za film su samo blic iz burnog života gospodina Selersa… i nisu baš u potpunosti tačni, malo su izmenjeni, da bi postigli na dramatičnosti.
Ovaj film je za Piter Selers entuzijaziste, kao što sam ja, koji mogu da sami dopune i zasipaju na trivijalnostima, time objašnjavajući bolje film  i postižući bolju sliku čitave fabule.

Sve u svemu, ovaj film zaista nije loš, on je stvarno zanimljiv i urađen u visokom kvalitetu, ali očajnički pada u samom objašnjavanju čoveka. Iako dobar i solidan pokušaj, “Život i smrt Pitera Selersa” je ipak na kraju nije dostojan svog subjekta!
Ocena: 7/10

Leave a Reply

Next ArticleVi ne poznajete Džeka – You don’t know Jack (2009)