Da se razjasnimo u startu i pobijemo glupe i nepotrebne diskusije, ovo NIJE istorijski film. Ovaj projekat je zasnovan na istoimenom grafičkom romanu Frenka Milera (Frank_Miller), jednog od najpoštovanijih strip autora. Poenta ovog filma jeste da prenese temu inspirisanu dalekim događajima i prezentuje je u jednom veoma energičnom i modernom svetlu. Film niti u jednom momentu ne pokušava da bude istorijski tačan, niti u balansu, on jednostavno predstavlja energičnu zabavu, i to zaista odlično radi.
Suština ovog filma jesu sekvence borbi, i on je u osnovi skoro samo na tome zasnovan. Kroz projekat se provlači bitka za bitkom u kojima su najprimetniji izvrsni kadrovi kao i nezaboravni specijalni efekti. Svaki kadar je bogat fantastičnim bojama, odličnim uglovima kamere i fenomenalni kostimima. “300” zbilja deluje kao umetničko delo. Svakom, pa i onom najasitnijem detalju je posvećena ogromna pažnja i trud. Kao posledica ovog projekta i njegove super kreativne montaže, u Holivudskim akcionim filmovima su se ustalile tzv. “Slow_motion” sekvence borbi koje zaista dižu adrenalin kod posmatrača.

Kao što sam gore već naveo, glavni fokus ovog filma su bez ikakve nesuglasice odlične sekvence borbi i fantastična vizuelna prezentacija, što znači da su ostali faktori projekta kompletno podređeni ovim “adutima”. Zaplet je prilično jednostavan, ali efikasan. Dijalozi nisu nešto posebno kompleksni. Uglavnom sadrže notu dizanja morala, hvalospeva likova i monologe o časti borca. Smatram da je ovo pametan potez reditelja i scenariste jer ne pokušavaju da komplikuju i zasenči svoj najveći adut, već prilagođava i odlično dozira sve ostale njemu, odnosno čini da svi ostali faktori samo pripomognu fantastičnoj akcionoj predstavi.

Mišljenja o ovom filmu su vrlo podeljena, neki ga smatraju epskom akciom 21. veka, dok ga drugi vide kao skrnavljenje istorijskih događaja kroz prepaljenu animaciju i kliše dijaloge. Lično, pripadam onoj grupi koja poštuje dotični projekat. Kao veliki ljubitelj stripova, dela i stila Frenk Mileara, smatram ga vrlo zabavnim i izuzetno uzbudljivim. U mojim očima, “300” je pravi glasni i energični blokbaster.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. aleksandra

  e ovo se potpuno ne slazem. mene bas nervira to sto su takve boje, sve deluje kompjuterski, itd. u stvari, jedino sto valja je dzerard batler, ali je i on previse nabildovan.

  • Goran Mirković

   Pa ovo je baš oslikavanje Frenk Milerovog stripa, svaka sekvenca kao u grafičkom romanuje je skoro doslovce prikazana.

 2. Meni je ovaj film apsolutno sjajan – fantastičan spoj zanimljive grafike i dobre priče, obrađene na pravi način.

 3. Pingback: Kakav je film? » The Warrior’s Way (2010)

 4. Ajkula09

  Dobar film.
  Dakle, ne loš, ne odličan, samo dobar film koji vredi pogledati samo radi gledanja.
  7.5/10

 5. Pingback: Kakav je film? » Besmrtnici – Immortals (2011)

 6. Pingback: Kakav je film? » 300: Rise of an Empire (2014)