“Biće Krvi” je jedan vrlo neobičan film, priča koja se često ne priča u Holivudu, ovo je izvrstan multi-slojeviti portret onoga što ide uz ogromnu moć. Projekat koristi Danijel Dej Luisovog (Daniel Day-Lewis) lika, prošetavši ga kroz izuzetno opasnu kinematografsku teritoriju, koja dovodi u pitanje religiju, poigrava se sa prirodom pohlepe, mržnje i zlobe, i pomoću svega toga crtajući paralelu između sveta u kojem mi živimo.

 Film i njegov glavni lik, kopaju vrlo duboku, do samih limitima između humanosti i pejzaža pakla, tako da će vam pažnja u potpunosti biti zaokupirana. Ovaj projekat će publici ostaviti gorak ukus u ustima. Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson) nam predstavlja film na jedan siguran i pouzdan način. Anderson je jedan od trenutno najtalentovanijih reditelja, što činjenice potvrđuju ovde. Prepun scena kuvajućeg intenziteta, film se nigde ne izvinjava na jasnu personifikacija o višoj sili, niti o tendenciji mešajući je u ovo epsko delo. Iako je priča smeštetena na divljem zapadu, i publika već kroz neko svoje iskustvo može da očekuje određeni tok radnje, Anderson, bivajući veoma talentovan, ubacuje dovoljno dubine i komplesnosti, da vas obavesti da se mnogo baš i neoslanja temelj. Iako pun simbolizma, “Biće Krvi” pokazuje da pored odličnih kadrova koje vidite, ipak ključ krije u logici i kompleksnosti svojih glavnih likova.

Od prve scene se zna da je Danijel Dej Luis, ako Danijel Plejnvju (Daniel Plainview) motor čitavog ovog projekta. Njegova posvećenost ovoj ulozi je neverovatna., predstavljajući nam čoveka koji je motivisan isključivo pohlepom i mržnjom. Vrlo slojevita uloga, koja prvo otvorena kao pošteni prodavac, kasnije mutira u nešto zaista strašno. Svakako jedan od najharizmatičnijih likova ikada, zaslužen Oskar.
Odličan u svim svojim aspektima, “Biće Krvi” je u mojim očima zasigurno najbolji film 2007. godine , i u trci za prvih 10 decenije. Ne propustite ovo Remek-delo.

Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Reći ću samo da sam skretala pogled sa nekih scena iako nije "horor". Užasno potresan film, apsolutno brilijantna gluma D.D. Luisa, do tančina opisana borba i stradanje u trci za moć i bogatstvo. Prava slika postanka jednog od svetskih moćnika, sa svim pratećim crnilom – ucenama, manipulacijama, lažima, izdajom, javnim poniženjima – koji ga konačno dovode do totalnog pucanja.
  Film je rađen po romanu "Nafta" – koji nisam čitala, ali film preporučujem kao obavezno "štivo", naročito za muški deo publike, uz upozorenje da vam nimalo neće prijati ukoliko ste navikli na tipične holivudske limunade sa hepi endom.

 2. leon

  Sinoc sam ga po drugi put gledao i to na RTS-u (za divno cudo, i to su termin emitovanja pomerali dva puta, tako da se film zavrsio negde pre tri sata). Gledao sam ga sa takvom paznjom kao da mi je prvi put i pogledaci ga ponovo 🙂
  Mogu slobodno reci jedan od najboljih u proteklih 10 godina.

 3. Miloš

  Samo mi jedna stvar nije jasna… Zašto film koji te je (kao što je i mene) odušesio zaslužio jednu A4 stranu za review, a onaj koji je gnusan (Avatar i sl.) znatno više?

  Uzgred, DD Lewis je po ko zna koji put pokazao da ga možda možemo smatrati i najboljim živim glumcem! Npr. Ebert je film dobro ocenio, ali mu je našao jednu manu, koja je na mestu – u filmu se uopste ne pominje žena?!

  Sve u svemu, Andersona smatram najtalentovanijim filmmaker-om mlađe generacije, te samim tim jedva čekam njegov naredni projekat!

  Poydrav svima!

 4. Pingback: Kakav je film? » Lincoln (2012)

 5. Pingback: Kakav je film? » The Master (2012)

 6. Pingback: Kakav je film?Inherent Vice (2014) - Kakav je film?