Prokletnici – Inglourious Basterds (2009)

Originalan komad mračne fikcije, ostvaren kao jedno fantastično vizuelno iskustvo, ispunjeno sjajnim likovima i izvrsnim dijalozima. Kventin Tarantino (Quentin Tarantino) se ne opterećuje da li će da uvredi, kao i da  li će da pogazi sve stereotipe i klišee, ovo je pravi beskompromisni projekat, gde tvorac ima punu kontrolu nad svojim delom.

Tarantino, kao pravi majstor svog zanata, olako uspeva da kombinuje situacije ogromne napetosti sa smešnim, sarkastičnim i dopadljivim momentima. Doživaljaj ovog filma zavisi dosta od toga koliko ste, ustvari, otvoreni za neki nov pogled na svima poznati stari konflikt. Film definitivno, nije za ozbiljno shvatiti, niti bi trebalo pokušavati da tražite neke istorijske tačnosti, niti autentičnosti situacija. Ako niste u stanju da ignorišete stvari kao npr. da suparnička grupa uspešno i neprimećeno prolazi kroz čitavu fašistički okupiranu Francusku, pri tome ne govoreći ni jednu reč istog jezika, onda smatram da treba da preskočite ovo delo. Ne treba od njega praviti nešto što nije. Osnova ovog projekta je da zabavi i iskarikirani jednu veoma izlizanu temu.

Blistavi momenti ovog filma se svakako nalaze u sjajnoj glumačkoj ekipi, i kompletno ostvarenoj ulozi Kventina Tarantina na svim poljima, počevši od režije, preko scenarija, do samih kostima. Iako je ceo tim glumaca fantastičan, na čelu sa Bredom Pitom (Brad Pitt) i svako od njih je pokazao svoje najbolje adute, Kristofer Volts (Christopher Waltz) se definitvno najviše istakao, kao smireni, hladni i izuzetno zastrašujući oficir. Zaslužen Oskar za najbolju mušku sporednu ulogu.

Toplo preporučujem ovo originalno ostvarenje (a znamo da ih u Holivudu baš nešto i nema ovih dana) svim ljubiteljima Kventinovog stila i stvaralaštva, a što se tiče ostalih, nadam se da ovo spektakuarno delo nećete zapostaviti.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Bauk84

  Ne znam sta bih reko za ovaj film, u nekim momentima zanimljiv ,a u nekim dosadan[predugacki dijalozi koji traju u filmu i vise od 5 min. pomalo zamaraju gledaoca.] Ali prepoznaje se u filmu originalni Tarantinov ''pecat''.6/10

  • Žeki

   Ništa dosadno nema u ovom filmu,dijalozi treba da su dugi zato što su fenomenalni,možda tebe to zamara ali nas ostale svakako ne

 2. Davor

  Film je odlican, ostavlja jak utisak, postoje scene u filmu koje su zaista upecatljive, posebno pocetak filma.

 3. Pingback: Kakav je film? » In The Valley of Elah (2007)

 4. nikstev

  Christoph Waltz – maestralno…. Intro koji traje mnogo duže nego što mislite ,zahvaljujući onome u čemu je Tarantino najbolji : dijalog…Uvuče vas sjajan glumac i odličan scenario u priču i sami ne znate kako to da je prošlo već pola sata….Dobar…

 5. revolver

  Remek djelo,originalan i interesantan,u isto vrijeme duhovit i crn na Kventinov način,odlična glumačka ekipa,odlična priča,od mene ima ocjenu 10 !PREPORUKA :)!

 6. Luka

  Iako ne gotivim Quentina Tarantina, po meni je ovo njegov najbolji film koji mi se skroz svideo 9/10 🙂

 7. Pingback: Kakav je film?Podlih osam - The Hateful Eight (2015) - Kakav je film?