Sanjiva dolina – Sleepy Hollow (1999)

Nikako nisam fan Tim Bartona (Tim Burton) i njegovih dela, ali moram priznati da je ovo sjajna adaptacija kultne priče Vašingtona Irvinga (Washington Irving). Za razliku od većine njegovih filmova, gde se od čitave adaptacije jedino potrudi da učini atmosferu više gotičarskom, Barton je ovde zaista zasukao rukave i bacio se na posao.Sleepy_hollow_ver2

Pored svog ličnog pečata, mračne atmosfere, Barton dodaje još po koji zaokret  u priči i sjajan razvoj likova, što prilično atipično za njega kada se umešta u alteraciju nekog dela, zaista funkcioniše. Najviše što mi se svidelo jeste dodavanje mračne prošlosti Ikabodu Krejnu (Ichabod Crane), kao i “priču iza priče” – šta se to još dešava u ukletom mestu, koja je lepo izražena mračnim, maglovitim i jezivim prikazima. Film je zaista vizualno vrlo impresivan. Bogat živim detaljima i maštovitim opisima, “Sleepy Hollow” je izvukao iz Bartona ono što u esenciji čini njega kao umetnika, ali najedan zaista lep i domeren način, tako da za razliku od ostalih Timovih ostvarenja, njegov “šmek” ipak ne preovlada i pregazi priču. Apsolutno je autentičan osećaj kao da čitate delo. Bartonova režija je ovde vrlo fokusirana i odlično naglašava svaku radnju. Scene ubistva su krvave i nasilne, ali nikad previše da bi se morala birati publika.

Glumačka ekipa je zaista izvrsna i na vrhuncu zadatka. Džoni Dep (Johnny Depp) kao predvodnik ovog ansambla, zaslušuje sve pohvale. On ima ulogu jedne vrlo istraumirane osobe koja ima tendencije i nastojanja da ispadne heroj, ali uvek nekako ostaje zakočen! Odlično, izuzetno originalno tumačenje veoma dobro poznatog lika. Pohvale i za Kristinu Riči (Christina Ricci) koja glumi sa stilom i zajedljivošću, i naravno za Kristofera Vokena (Christopher Walken) koga ne bih smeo da izostavim, a videćete i sami zašto.

“Sanjiva Dolina”, iako sadrži dosta jezivih momenata, daleko je od kategorisanja kao “strašan” film. Neki momenti definitvno pospešuju strujanje krvi, ali produkcija je daleko blaža nego što je zaista mogla biti.

Sviđa mi se što se umesto očekivanih prepada i uopšte na tom nivou dečijeg horora koji bi mnogi reditelji prikazali u filmu i time ga klasifikovali kao za mlađu publiku, Barton ipak opredelio za nasilje, dobar zaplet i misteriju, pruživši nam na kraju jedan vrlo ozbiljan projekat.

Da sumiramo, “Sanjiva Dolina” je stilski impresivan i bizaran film, odrađen na iznenađujuće kvalitetan način. Vrhunac se javlja neočekivano, ali na vrlo uzbudljiv način, uz puno uzbuđenja i sjajnih efekata. Ovo je zaista Bartonovo zlatno doba karijere.

 

Ocena: 8/10

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Joker

    Ovaj film sam gledao jos kao dete. I tako mi je ostao u secanju po onim jahacem bez glave, njegova snaga i kako se ljudi bore protiv istog. Nisam znao ni ko je glumio da bih nasao film.
    Posle punih 10 god ja naletim slucajno na ovaj film i toliko sam bio veseo da sam kupio original DVD.
    Ovaj film sam gledao jos 3-4x od 2009. Uloge, scenario, grafika bez smesnih ''ispada'' = 8/10 fenomenalan film.