Odlična adaptacija Gaj Ričija (Guy_Ritchie), jedan nov i svež okret

čitavoj franšizi, predstavljajući nam poznatog detektiva u stilu sa kojim se ranije nismo susretali. Riči vrlo smelo probija probija čauru ovog sjajnog lika, koju nam je Džeremi Bret (Jeremy_Brett) decenijama prezentovao na sasvim jedan drugačiji način.
Džeremi nam je stvarao sliku Šerloka kao jednog veoma mudrog gospodina, koji poseduje odlično oko za sitne detalje, i velik intelekt za rešavanje najkompleksijih problema. U Ričijevom delu Šerlok je prikazan kao depresivni ekscentrik, koji naprosto ne može da funkcioniše ako nema cilj koji treba da ispuni, koji će mu zaokupirati čitavu pažnju i vreme. U drugim rečima – Robert Dauni Džunior (Robert_Downey,_Jr.). Popularni “RDJ” je stvarno idealan izbor za ovu ulogu, karakter glumca i samog lika nigde se ovako nije poklapao.  Robert nam prezentuje Šerloka kao inteligentnog, zabavnog, opsesivno-kompulzivnog (što objašnjava njegovu moć opažanja sitnih detalja), paranoičnog ekscentrika koji poseduje ogromnu glad ka misteriji. Moram reći da sam isti takav utisak o njemu stekao čitajući Šerlokove avanture u delima sera Artura Konana Dojla (Sir_Arthur_Conan_Doyle) .

Film je fantastično realizovan. Od prvog kadra vas uvlači u sebe, i do samog kraja sadrži istu količinu kvaliteta i dinamike, zaista sjajno. Ričijeva verzija Viktorijanskog Londona je sumorne i mračne atmosfere. Savršeno uklopljena sa sjanom i napetom  muzikom, kao i Daunijevim originalnim stilom tumačenja Šerloka. Jedna od stvari koje su me posebno impresionirale je Džad Lov (Jude_Law) , i njegovo odlično tumačenje doktora Votsona (Dr. Watson) iz komičnog, neuravnoteženog pomoćnika, u jednog pouzdanog, vrlo sposobnog asistenta. Sviđa mi se još što pored toga što je sjajan perfomans prikazao Džad, on je čak i u odličnom volumenu, ni jednog trenutka ne pokušavajući da zasenči glavnog aktera,  time pružajući jednu izvrsnu podršku.

Da ne odajem puno, ovaj film je zaista nešto novo za čitavu franšizu Šerloka Holmsa, dodajući pored standardne fantastične misterije i jednu vrlu dinamičku i uzbudljivu akciju. Sve čestitke čitavoj ekipi koja je učestvovala. Preporučujem svima!

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

15 Comments

 1. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Šerlok Holms – Sherlock Holmes (2009) -- Topsy.com

 2. Odlican !!

  Likovi ekstra odigrani kao i sama realizacija celog ambijenta u kom se odigrava 😀 jest da ja kao veliki Richiev fan mozda nisam najkompetentvniji al svakako vredi pogledati 😀

  jedina mana mu je suvise holivudski zavrsetak tj borba pred sam kraj filma koja je po mom misljenju suvise "naduvana" 😀

  • admin

   pa i to, a i nepotrebna glavna ženska uloga…nisam video nikakvu svrhu od nje.

 3. Ivan

  Odličan film, odlična recenzija.

  I meni se jako svideo novi ugao na Šerloka. Totalno je osvežavajući.

 4. Goran Mirković

  Nisam ni sumnjao u Ričija. 🙂

 5. Hah, dobar je filmić, baš onako mutan. 🙂 Samo što nisam uspela da se otrgnem utisku da je "novi" Šerlok prikazan kao dr Gregory House svog vremena. 🙂

  • Goran Mirković

   Meni je baš stvorio onu pravu sliku, tj. Frojdovsku lika kojeg je opisivao Konan Dojl. Jako je zabavn film, dinamičan, pravi kvalitetni blockbuster 😀

  • Goran Mirković

   Kjubrik, kao pravi ekscentrik, spada u onu sortu ljudi koji su bili ispred svog vremena…stvarn je zahtevalo dosta "pelotas" i intelekta, da se ova užasavajuća situacija, doživi kao jedan veliki paradoks.

  • Prije će biti da je obrnuto tj. da je Haus nastao po uzoru na Šerloka Holmsa barem po riječima kreatora serije House M.D.U svakom slučaju paralela postoji. A što se tiče samog filma, nedavno sam ga gledao po treći put sa velikim uživanjem. Genijalna gluma i još genijalnija režija.

 6. Kao ultra-giga-mega fan Šerloka Holmsa, očekivala sam da se razočaram. Odrasla sam na seriji i svaka devijacija sa te urezane 'slike' o Šerloku mi se ne bi dopala, bila sam sigurna. Međutim, film je ODLIČAN! Oduševila me je ekipa glumaca, nova 'strana' Šerlokovog lika,atmosfera grada, kostimi, akcija, zaplet, ma sve! A muzika je vrh, Hans Zimmer je dao fenomenalne teme, moja omiljena je ona koja prati prve scene filma-'Discombobulate'i 'I never woke up in handcuffs before', fenomenalno.

 7. Pingback: Kakav je film? » The Raven (2012)

 8. Delon

  Serlok se bije kao Krejgov Bond!