Treinspoting – Trainspotting (1996)

“Trainspotting” je jedan od onih sjajnih filmova nezavisne produkcije koji je odlučio  da se odrekne svih klišea, i stvori jedno zaista nezaboravno i genijalno filmsko iskustvo. Ovaj film je sve sem konvencionalog, on odbacuje holivudske standarde “šta čini dobar film” i ozbiljno razmatra i kritikuje sve socijalno škakljive teme. Isti film je bio osuđen kao sredstvo glamurizacije droge, ali svako ko ga je pažljivo posmatrao, sigurno je uočio suprotno. Iako se kroz prvu polovinu filma provlače scene koje oslikavaju “korisnike” kako im je sve bolje i super zabavno, druga polovina filma prikazuje cenu tog malog izleta u surealno, pokazuje raspale živote, prijatelje okrenute protiv prijatelja, sebičnost, i na kraju smrt u mladim godinama.

Zaplet je odličan, ne poseduje klasičan narativ, nekako više prati mentalno stanje i iskustva glavnog glumca kroz jedan vrlo brz tempo. Film uspeva da bude dosta maštovit i kreativan kroz čitavu svoju duraciju, dijalozi su izvrsni, domišljati, pametni, lukavi i izuzetno smešni. Više sam se ovde smejao nego na nekolicini trenutno popularnih komedija.

Režija u ovom filmu je spektakularna. Posebno mi se sviđa što reditelj Deni Bojl (Danny_Boyle) transparentno niti podržava korišćenje droge, niti je kritikuje (neophodno je ispratiti čitav film da bi se poruka jasno razumela). On umesto toga uspeva da održi retku dozu objektivnosti prema ovim odlično odglumljenim kompleksnim likovima, suzdržavajući svoj uticaj i mišljenje o njima, time omogućivši publici da sami biraju – fantastično! Čista genijalnost!

Kasting u ovom filmu je izvsrtan, svaki glumac je u potpunosti razumeo svog lika, i sa puno strasti i posvećenosti nam ga je i prezentvao. Glavni deo ovog filma zasniva se na komunikaciji između likova, koji se bakću upitnim, sirovim, humorističkim i uglavnom istinitim temama. Ovo je jedino ostvarivo zbog odlične hemije glumačke ekipe, sve čestitke momcima, što nisu dozvolili da likovi odu u kompletan kliše. Juan Mekgregor (Ewan_McGregor) je stvarno istvrstan, i kao glavni akter po imenu Renton, svojom pojavom i odličnom naracijom, fantastično nosi film. Teško je ostalu ekipu izdvojiti, svi su podjednako sjani, eventualno još možda trojku Robert Karlajl (Robert_Carlyle), Džoni Li Miler (Jonny_Lee_Miller) i Juan Bremner (Ewen_Bremner) posebno pohvaliti, kao najupečatljivije članove bande.

“Trainspotting” će mnogo više odgovarati mlađoj publici, tačnije adolescentima, jer sadrži dosta eksplicitnih scena surealnog i nasilja, kao i “oštorg” jezika. Ovo je svakako jedan od mojih najomiljenijih filmova, i najzabavnijih svih vremena. Ništa manje od kompletnog remek-dela. Ukoliko vam se dopadne film, posebno apelujem da pročitate i istoimeni roman od popularnog Škotskog noveliste Irvina Velša (Irvine_Welsh).

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Film koji je kul iako sam u prvom gledanju istog zaspao negde na polovini xD Fura svoj fazon i ne prati "trendove" sto je dobro, samo sto ga treba razumeti..

  • Goran Mirković

   zato sam ja tu, da pomognem nekim ostvarenjima da se prikažu u pravom svetlu 😀

 2. Tanja

  E, znaš li gde mogu da nađem knjigu? Ako je film ovoliko sjajan mora i knjiga da bude.

 3. Pingback: Kakav je film? » Trans – Trance (2013)

 4. Pingback: Kakav je film? » Filth (2013)

 5. Jocko

  Strašan film! Kada me neko pita za top 5 filmova, 3 su definitivno Amelija Pulen, Shining i Trainspotting. Slični su mu kasniji Lock Stock, Snatch itd… Ceo film je legendaran ali top 5 scena iz ovog filma (a i u top 100 mojih omiljenih scena iz svih filmova) su mi sigurno: Nagori toalet u Škotskog, Skidanje sa heroina cold turkey, Tuča u pabu koju izaziva Begbijeva leteća krigla, Spadov intervju na spidu i druge… Veoma kreativan i urban a opet humorističan film, namenjen kako ljubiteljima tako i mrziteljima lako-teških droga, a ujedno i svim ljubiteljima dobrog filma.. Ujedno i prilično ”muški” film.
  10/10