Ink (2009)

Zbilja kvalitetan, smeo i bogat projekat. Izuzetno ambiciozno ostvarenje za film koji nije posedovao veliki budžet. “Ink” poseduje mnogo aktera, multilokacijski set i ogromnu dozu intenzivnih vizualnih efekata, prava je misterija kako je reditelj uspeo sve ovo da ostvari uz tako plitke džepove.
“Ink” je pravo umetničko delo, on poseduje razne  i konstantne simbolizme. Film ima izuzetno detaljan scenario koji je bogat aspektima egzistencijalne psihologije i kritike na socijalno uređenje. Priča filma plovi na odrazu savesti, unutrašnjim i spoljašnjim borbama, nošenjem i posledecima koje neke odluke formiraju sa sobom, ili što bi rekli ciklusom života i kako svaka stvar ima svoj momenat i uticaj. Film se još bavi i pitanjima života i posle, i uz pomoć fantastičnih kadrova, odlične fotografije i ambijentalne muzike stvara slliku punu alegorija i metafora.

Priča se dvosmerno odvija između realnosti i sna. Reditelj poseduje umeće i stprljenje da pusti da se scenario sporog tempa sam od sebe razvije, ne forsirajući sa dodatnim materijalom, niti uskrativši posmatrača za pun utisak, tako što bi zbrzao neke delove, ili ih samo pomenuo usput. “Ink” isključivo zbog svog fenomenalnog reditelja odstupa od klasičnih umetničkih i nezavisnih filmova, tako što svoju simboliku i vizuelnu predstavu adekvatno kombinuje u scenaraio, ne gubeći tok priče, i jasno objašnjavajući sve svoje momente. Reditelji ovog žanra uglavnom umeju da preteraju sa simbolikom, čineći na kraju projekat nedorečenim, i nerazjašnjenim.

Gluma je odlična, sve pohvale za anonimnu ekipu. Svaki od aktera je u potpunosti razumeo čitavu svoju rolu, i uskladu sa filmom dozirao sopstveni perfornams. Film je kroz čitav tok u istoj ravnoteži, ne bi posebno naglasio ni jedan od momenata, svi su nekako u pravilnom intenzitetu. Kraj je zadovoljavajući, i bogata radnja nas čini zainteresovanim da ga dočekamo.

“Ink” je fantastično umetničko ostvarenje koje nas vodi na odlično putovanje između surealnog i realnog. Osnovan na kvalitetnom scenariju sa odličim moralnim načelina, simboličnim porukama i kreativnom atmosferom sačinjenom od interesantnih vizuelnih filtera i muzičke posadine, dobijamo projekat zaista vredan našeg vremena.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. oodličan film! poptuno drugačiji od drugih slične tematike, jasno je da nije u klasičnoj holivud produkciji

 2. Mala Huu

  Mislim da ću ga pogledati. Veoma zanimljiv i vredan vremena. 🙂 Hvala!

 3. Mala Huu

  Ogledah. Smatram da može da se tumači kao klasična borba i analiza morala svake osobe iznutra. Neponovljiv (iako ima i nastavak filma, drugi deo), osvešćujuć na psihološko razbuđujući način, na momente konfuzan i necelovit ali sve zavisi od osobe do osobe koja gleda, kako i sa čime će ga povezati. Individualni su kriterijumi morala i antipodi borbe. No, jednom rečju, oduševljena sam (iako sam od jednih koja zazire od žanra SF, fantazije i akcionih filmova). Topla preporuka za nešto drugačije.
  Moja subjektivna ocena 9/10. 🙂

 4. Marko

  Neobičan, interesantno upakovan, sa bogatim i interesantnim scenarijom. Sve u svemu odličan film. 🙂