Kill Bill: Vol. 2 (2004)

Već u prvih par minuta ovog nastavka vidimo da je prethodni deo bio samo blagi uvod u kompletnu razradu ove priče koja sledi u “Vol.2”. Ovaj nastavak tačno počinje tamo gde je njegov prethodnik stao, uz par dodatnik Flashback-ova, da malo deteljanije pojasni šta se zapravo izdešavalo između likova.
“Vol. 2” zauzima mnogo ozbiljniji i kompletnije pristup od svog prethodnika. Dok je “Vol.1” omaž prema popularnim istočnjačkim filmovima, provučen kroz jednu prenaglašenu stilsku predstavu, ovaj nastavak je ipak bogatiji sasvim drugačijim tonalitetom. “Vol 2” je mnogo više fokusiran na razvoj priče i likova, što nam za razliku od prvog dela koji je više vizuelna predstava, stvara mnogo veće ineteresovnje za čitavu priču i čini nam likove znatno interesannijim i potpunijim. U drugom delu znatnu veću priliku dobijaju da blistaju sjani dijalozi, fantastična režija, perfekta gluma, što je mnogo više prikladnije klasičnom Tarantinovom stilu.  “Vol.2” jednostavno sadrži više dijaloga, više zapleta i zaokreta u antihronološkoj strukturi i uspeva kroz bliceve da popuni rupe koje prvi film nije uspeo da obrazloži i ispriča. Kao npr. prošlost naše glavne akterke, njenog poznavanja borbenih veština, a uspeva i da je ukompletira, da nam bude mnogo interesantnija i dopadljivija.

Glumačka ekipa u “Kill Bill” sagi je u mojim očima “krem de la krem”. Pravi profesionalci sa zbilja olakšanim poslom, kao posledica Tarantinovog izvarednog scenarija i moći konstruisanja likova. Uma Turman (Uma_Thurman) je svakako doživela vrhunac svoje karijere u ovim filmovima, i smatram da jako duguje Kventinu zbog ove šanse koju je dobila. Siguran sam da Uma nije imala nikakvih posebnih problema da se uklopi u ovu ulogu, koja je što trivia tvrdi isključivo napisana za nju, kao i čitav film. Tarantinova opsesija prema ovoj glumici je definitivno urodila plodom, stvarujući sjajan okret u njenoj karijeri, a za uzvrat njemu jedan od kvalitetnijih filmova u portfoliju. Ne bi se baš moglo reći da je ovo “laka” uloga, ipak je gospođa Turman prošla kroz blagi pakao na ovom projektu, ali svakako imajući izuzetno poverenje, i uloge u skladu sa njenim mogućnostima, nije joj se više moglo izaći u susret. Ne znam da li je pametno da pominjem ostatak ekipe, zbilja su svi fantastični, svako je svog lika predstavio više nego perfektno.

Poslednjih dvadeset minuta filma pravdavaju prefiks “brilijantno” koji “Vol.2” poseduje u mojoj glavi. Sama konačna konfrontacija sa Bilom je zbilja nešto neverovatno napeto i neočekivano. Film blista u svim sferama. Fantastičan scenario, perfektna režija i još bolja gluma, čine ovaj projekat besmrtnim, i u samom vrhu mojih omiljenih filmova svih vremena. Izuzetno kreativan i smeo film!

Ocena:  10/10

Leave a Reply

5 Comments

 1. Kventin je car. Mislim da je ta razlika između prvog i drugog dela u službi same priče. Nekako, dok Kiddo eliminiše jednog po jednog protivnika, i približava se piramidi na čijem vrhu je Bill, tako i mi saznajemo sve više detalja o njoj i uoči finalnog okršaja imamo kompletnu sliku. Jednostavno, svaki naredni "level" u osvetničkoj priči ima svoj "prolog i epilog", i to je super. Da je Kventin sve "otvorio" u prvom delu, drugi bi bio prilično bledunjav. A ovako smo dobili jedan od najboljih filmova svih vremena, IMHO.

  Ma… taman da Kventin do kraja života ne snimi više ni jedan jedini film i da režira Grand Show, u mojim očima će ostati genije koji je snimio Kill Bill. Ende. 🙂

 2. Goran Mirković

  Aposlutno se slažem, isitm očima gledamo vaj maestralni projekat…ništa mi ga ne može srušiti! Naprosto mindblowing…

 3. milos

  tarantino je zapravo jedan veliki filmadzija kao svi mi koji gledamo filmove svaki dan, samo on ima taj dar i mogucnost da ponesto i izmisli, i to sve lepo snimi i nama prezentuje 🙂 ja ga stvarno jako cenim jer razmislite, ko bi se usudio da snimi film popud kill bill? to je jako rizican projekat bio mogao je lako da bude fijasnko ali nije bio jer ga je on genijalno snimio

 4. vesko

  odlicna su oba dela kil bila sjajan film

 5. Pingback: Kakav je film?Podlih osam - The Hateful Eight (2015) - Kakav je film?

Next ArticleGrad Lopova - The Town (2010)