Mrtav Čovek – Dead Man (1995)

Ovo je jedan od onih filmova koji opravdava “Western” žanr. “Mrtav Čovek” ne spada u one simplistične vesterne iz četrdesetih i pedesetih, koji su bili isljučivo zasnovani na rasizmu i nasilju, on je ipak pripadnik onih koji uspevaju da iskoriste atmosferu i okolnosti koje ovaj smer nudi, teme iz okoline kao što su konflikti između časti i zakona, života i smrti, divljine i civilizacije.
Popularni reditelj/scenarista Džim Džarmuš (Jim_Jarmusch), koji poseduje ogrmono poštovanje kao fantastični tvorac nezavisnih filmova, koristi gore pomenute uslove da nam prezentuje jednu poetičnu dramu. Naša priča se centrira oko Vilijama Blejka, čoveka koji u nizu nesretnih slučajeva gubi svu svoju imovinu i ubija jednog čoveka, bivajući tražen i progonjem, on se upušta u putovanje sa jednim Indijancem po imenu “Niko”, krenuvši zajedno u jednu avanturu puno surealnih i bizarnih momenata. Scenario je isto rađen od strane Džarmušove ruke. Mi ovde Blejkovo putovanje možemo povezati sa Danteovim u “Božanstvenoj Komediji”, gde niz neočekivanih situacija, se koristi kao alat u tumačenju raznih ideja u samoj intepretaciji putovanja. Iako je ovo film sporog tempa, konstatno se pored dramskog aspekta provlači i komični, zarad davanja Džarmušovog pečata, a i činjenja filma mnogo interesantnijim. Priča iako ne tipična za ovaj žanr, lepo se povezuje i fantastično ispunjava….dobijate osećaj neke organske mutacije. Čitav projekat snimljen u crno-belom filteru dosta pomaže o oslikavanju atmosfere i emocija usamljenosti, empatije koju glavni akter oseća, nalazaći se u njemu potpuno stranoj divljini. Fantastična muzika odlično dorađuje sliku koju nam je crno- beli filter postavio, dodavajući dodatni akcenat na Blejkov put kroz mračno surealno u nadi za nekim svetlom. Glumačka ekipa je sjajna, treba posebno napomenuti i pohvaliti posao koji je Džoni Dep (Johnny_Depp) obavio. Tačno se vidi proces i menjanje emotivnog stanja koji glavni lik proživljava, zaista fenomenalno. Da pomenemo još i njegovog vernog kompanjona Gerija Farmera (Gary_Farmer), koji svojim sarkastičnim humorističkim opaskama uspeva da razblaži ozbiljnost i težinu filma.

“Mrtav Čovek” je izuzetno poseban vestern, koji sadrži poetično gledanje na pojmove života i smrti. On jasno oslikava mogućnost promene i brzinu adaptacije na nepredvidive okolnosti koje čoveka u životu snađu. Jedino što nikako ne treba uraditi, jeste očekivati od ovog filma da bude po klasičnoj akcionoj vestern formuli, on je više simboličan umetnički film.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Gost

    sjajna je i muzika za film, koju je radio Nil Jang i to tako sto je seo sam u bioskop (ili prostoriju sa projektorom) sa gitarom, pustio film i smisljao muziku na licu mesta kako je tekao film.

  2. Ivan

    definitivno zaslužuje 10/10

  3. gekon

    nekako bih povezao ideju filma sa orfejevim odlaskom u had i sa pratiocima ali ne+aravno bez povratka gde konačno svi idemo