Platoon (1986)

Ovo je jedan od filmova sa najvećom anti-ratnom porukom. Reditelj ovog filma, Oliver Stoun (Oliver_Stone), oslikava nam neku vrstu interpretacije njegovog vremena provedenog u ratu u Vijetnamu, prezentovajući nas sa jednim prilično realnim delom, punim akcije, karakteristične atmosfere i raznovrsnih likova.
Priča nam je prezentovana iz perspektive Krisa Tejlora, mladića srednje klase koji odlazi u Vijetnam misleći da radi pravu patriotsku stvar, i oduži se i pomogne svojoj državi. Ubrzo ovog mladog patriotu zatičemo u gustoj džungli, nemilosrdnoj prirodi, gde pokušava svim silama da preživi, a neprijatelja još ni na pomolu. Našem junaku se brzo ruše lažne propagande, suvišni mitovi i prezentuje istina u vezi Vijetnamskog rata, faktori kao što su nedostatak svrhe, neprijateljstvo iz čistog nehata, očigledna selekcija regruta, uzetih iz siromašnih i neobrazovanih okolina i staleža, kao i loš moral među ljudima i grozno odstranjenje etike.

Kris brzo uočava dva tipa vojnika koja se provlače kroz ove džungle. Prvi tip su oni koji se saživljavaju sa palima, i poseduje neki moralni osvrt, dok postoji i ona druga vrsta koja iz čistog osećaja mržnje i prezira prema sopstvenom postojanju, izbacuju taj gnev pod obeležjem zastave i slobode. U ovom filmu postoji dosta eksplicitnih momenata, koji su namenjeni da oslikaju nedostatak humanosti nekih od vojnika, i tako da kod gledaoca ostave prazan i otuđen osećaj.

Poenta ovog filma nije ni da razvodni ni da zacrni čitavo iskustvo, već reditelj  uspeva da vas stavi u centar dešavanja, između svih faktora koje je on opazio u svom vremenu provedenom tamo. Likovi su izuzetno dobro napisani i portreisani od odlične glumačke ekipe koja će kasnije svoje karijere podići na respektabilan nivo. Smatram da ne moram posebno da ih imenujem, kolektivno i podjednako odličan posao svakog od članova posade.

Zaista kvalitetan ratni projekat, tehnički sjajno pordžan, uz odličnu produkciju i muzičku pozadinu, ostavlja jedan emotivno jak utisak.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. newmarko

  odlican je film…. mog oca je posebno odusevio jer je on fan tog zanra.preporucujem ti da pogledas film "jacobs ladder". to je odlican film u duhu vijetnamske tematike.

 2. Saša V.

  Kako li sam propuštio ovo dosad? Još jedan film koji genijalno opisuje stvarno stanje rata u Namu! To je to!

 3. Pingback: Kakav je film? » Divljaci – Savages (2012)

  • nemanja

   Cuo sam i ja,da je ovaj juzno-korejski brutalan!