RocknRolla (2008)

“RocknRolla” predstavlja ostvarenje fantastičnog reditelja Gaja Ričija (Guy Ritchie), urađeno po formuli njegovih najpopularnijih filmova “Sneč – Snatch” i “Dve čađave dvocevke – Lock,_Stock_and_Two_Smoking_Barrels“, koje nam donosi još jednu izuzetno zamršenu krimi akciju.

Ovaj film nije ništa novo: isto kao i navedena dva filma, on poseduje brz ritam, gomile odličnih, specifičnnih humorističkih dijaloga, nekoliko različitih priča i zapleta koji se međusobno ukrštaju u brzu i stilizovanu montažu, kao i omnibus stereotipnih britanskih gangstera. I pored toga što na kraju razrešenje čitave ove zbrke jeste neočekivano, jasno se tokom čitavog filma prati da je sve rađeno prema istom skeletu.

Pa ipak, iako nije originalan, ovaj film je izuzetno zabavan. Likovi su bogati i odlično razvijeni, dosta upečatljivi i poprilično komični. Jedini neodstatak ovog projekta jeste taj gladak počekat koji poseduju druga dva filma. Sve se dosta brzo meša, i deluje prilično isforsirano.

Samu priču filma nije baš lako objasniti, a da se ne otkrije previše.  Recimo ovako: radnja se zasniva na jednom bizarnom slučaju britanskog nasilnog i hiperstilizovanog podzemlja. Ovde bivamo zasuti pohlepom, prevarama, spletkarenjem, a sve to jeste ispraćeno glupošću i nepromišljenošću likova.

Kako smo i navikli kada je Riči u pitanju, kasting se izvanredno poklopio sa fantastično napisanim ulogama. Ne bih da ovde opterećujem poznatim imenima pošto ih ima više nego dijaloga, samo ću za sve uopšteno reći da je baš onako kako treba – odlična predstava svakog pojedinca.

Sumirano: ovo je film izuzetno brzog tempa, prepun detalja i kvalitetne muzike. Režija je kao i uvek fantastična, Gaj Riči izuzetno profesionalno radi svoj posao, i smatram da o tome ne treba previše komentarisati, svako ko iole poznaje filmsku industriju zna njegov stil i filmove proistekle iz tog stila. Mada, naglašavam, ovaj projekat nije u kvalitetu sa Ričijevim klasicima, ali je svakako jedan izuzetno interesantan i zabavan proizvod vredan svačijeg vremena.

Ocena:  7/10

 

*Recenzija koja je pobedila na HBO Adria nagradnoj igri : ” Želite li postati filmski kritičar?”

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. milos

    bas kao sto je receno, brz i vrlo zabavan! ne pamtim kada sam neki film odgledao iz "cuga" da ne ustajem iz fotelje po novu turu kokica ili sl. Guy ritchie je ja cadjavim dvocevkama, snecom i ovim projektom maltene napravio "guy ritchie zanr" krimi filmova, bez trunke drame, takve krimije bas volim! od mene moze i 8 bez obzira sto za osmicu treba ipak malo originalnosti

  2. Limena

    10/10!!! Love it! Jedva cekam drugi deo… ako izadje…