Zlatokosa – Tangled (2010)

Ovaj film je povratak Dizni kompanije (The_Walt_Disney_Company) u staru formu, prezentovajući nas sa animiranim filmom koji sadrži duh i skelet njihovih starijih i znatno uspešnijih projekata, koji su nekako posle Aladina (Aladdin) zamrli.
“Zlatokosa” je film koji je definitivno više namenjen mlađoj, kao i ženskoj publici, oni bi sigurno mnogo više uživali u ovom projektu od mene. Priča se centrira oko devojčice, tj. princeze koja od svog rođenja ima posebnu moć u svojoj kosi. Ona omogućuje večnu mladost ali gubi svaki efekat kada se odseče. Naša princeza biva kidnapovana još kao beba, i ceo svoj život živi u uverenju da joj je otmičarka prava majka. Ona drži princezu konstatno sakrivenom i zatvorenoj u kuli, ne dozvoljavajući joj kontakt sa svetom da se njen identitet ne bi ustanovio. Ne bi više da odajem o priči, da ne bi pokvario utisak gledanja filma. Recimo da je zaplet prilično standardna i predvidiva bajka. Kao i u većini filmova ove kompanije, imate hrabrog ali naivnog protagonistu, podmuklog negativca, slučajnog saputnika sa kojim se naravno formira ljubavni interes, vernog i simpatičnog pomoćnika, kao i mnošto sitnih blesavih pomoćnih likova koji su tu čisto zarad komičnih sekvenci.

Pored animacije koja je izvrsna i glume koja je, recino korektna, provlači se ono što mušku publiku izuzetno odbija, a to su ogromne i učestale muzičke sekvence, koje iako smislene, na mene deluju izuzetno zamorno, pošto na svakih desetak minuta film pretvara u mjuzikl, i imamo sliku od koreografije čitavog seta do dramatičnog pevanja. Opet, ovo se ne mora smatrati manom, ali smatram da je to definitivno za drugačiju publiku od one kojoj ja pripadam.

Većinski deo filma se centrira oko interakcije, prepucavanja dva glavna lika, što smatram da će držati mališane zainteresovanim.  “Zlatokosa” poseduje dovoljno emocije i romantike da održi devojčice zaiteresovanim, kao i komedije i akcije za dečake.

Nisam siguran da moj finalni sud može biti adekvatan, pošto opet navodim da nisam neki veliki simpatizer ovog žanra, tako da je moguće da film ne uspeva  da ostavi svoj šarm na mene. Izneo sam tehničke falinke i kao i kvalitete koje sam uvideo, ali smtram da dosta toga i leži u emociji koje bude ovi projekti, tako da ako ste pristalica ovakvih stvari, preporučujem da pogledate.

Ocena:  6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

 1. Ajkula09

  Kako moja sestra voli ovaj film! To je neviđeno!
  Meni se lično nije toliko svideo. Nisam žensko, pa i nije namenjen u potpunosti meni, možda sam zato primetio izlizan koncept, koji imamo, naprimer, kod Aladdina i The Incredibles, ali tamo nisam hteo da ga primetim zbog nekih drugih stvari… (Inače su oba filma odlični!)
  U svakom slučaju, ovaj film poseduje neke komične sekvence, koje su mi se veoma svidele, a i sama ideja odstupa od klasičnog ,,Princ i princeza'' stila, što je velik plus.
  Takođe, ja nisam alergiča na to što se film nekad pretvara u raspevani mjuzilk, čak volim to, ali me je ovde ostavilo ravnodušnim, što daje sveukupnu ocenu
  5/10

 2. jovan joda knezevic

  Uh, uh, uh..pa sto ovako strogo rodjace..zasluzio je u najmanju ruku 7. Animacija je besprekorna, prica je zanimljiva tj zanimljiva je obrada, muzika je savrsena (posebno ona kada igra celo kraljevstvo ono u Irish fazonu). Ovo je klasicna diznijevska avanturica sa elementima nama poznate bajke u koju je ubacen mali sf element..:D