Ulični Psi – Reservoir Dogs (1992)

“Ulični Psi” je jedan od onih filmova koji svedoče da je originalna ideja znatno naprednija od ogromnog i bogatog projekta zasnovanog na već viđenoj radnji. Ovaj nisko budžetni film je zaista fantastično ostvarenje, odrađeno u najminimalnijim uslovima. Ovaj nasilni krimi triler je definitivno ostvarenje koje je Kventinu Tarantinu (Quentin_Tarantino) otvorilo sva vrata za dalji tok njegove karijere, kao i film od kojeg je stekao poverenje i poštovanje kod šire publike i kritičara.
Film je oskudan u svoji lokacijskim mestima snimanja. “Ulični Psi” su jedno minimalističko ostvarenje, zasnovano na odličnom scenariju, fantastičnim dijalozima, kao i sjajnoj montaži. Najsjanija tačka ovog filma jesu dijalozi. Oni su neverovatno originalni, interesantni, komični i kod skoro svakog gledaoca postaju vrlo citarani u stvarnom životu. Ono što se meni posebno sviđa kod filma je način na koji ga je Tarantino realizovao. Bez ikakvih kliše i nepotrebnih Holivudskih zapleta, groznih faktora romanse. Kventin priča jednu sasvim jednostavnu priču, u pravolinijskom smeru, ne daveći publiku nepotrebnim segmentima i informacijama. Film na jedan iskren način oslikava narav i psihologiju ovih kriminalaca, kojima na jedan sumnjiv način se planirana pljačka zakomplikuje. Projekat iako poseduje “Flashback“, prilično je lak za pratiti. Baš zbog tog svog nelinearnog stila uspeva da napravi kvalitetan zaplet, i da vas drži u neizvesnosti do samog kraja. Priča iako jeste kvalitetna i dopadljiva, mnogo više se projekat fokusira na upoznavanje i prezentovanje svojih bogatih likova. Svaki lik dobija svoju kratku pozadinsku priču, i time stvara utisak da je film sastavljen iz rezova nekih drugih projekata, čineći ga mnogo bogatijim. Ne vredi posebno pominjati nikoga iz glumačke ekipe, ovo su pravi profesionalci, puni harizme i šamra, koji u tom momentu, kada su prihvatili ovaj proizvod, nisu bili ni na samom početku svoje trenutne popularnosti. Toliko su ubedljivi i surovi, da sama pomisao da se nađete sa njima u istoj prostoriji je zbilja zabrinjavajuća.

“Ulični Psi” je jedan vrlo nasilan film, neke scene su dosta surove, možda i teške za svariti, ali način na koji je stvarnost oslikana i mentalni sklop ovakvih pojedinaca je mnogo iznad toga. Film ni u jednom mementu ne glorifikuje nasilje, niti životni stil kriminalaca, on pored toga nosi poruku, koja svedoči da određeni postupci nose određene posledice. Ovo je jedan od meni dražih filmova, i među onima što su me uopšte zainteresovali za dalju kinematografiju….

Ocena:  10/10

Leave a Reply

4 Comments

  1. cole

    upravo sam pogledao ovaj film i moj prvi utisak je fenomenal film.kill bill i ovaj film su jedni od najboljih filmova koje sam gledao kventin tarantino je genije :). moracu da pogledam i pulp fiction nadam jos jednom fantasticnom ostvarenju.

  2. milos

    tarantino at his best! desetka i nista vise

  3. Joker

    Gledao sam ovaj film ali mi se nije svideo. Film nema nikakve akcije. Dosadan!

  4. Pingback: Kakav je film?Podlih osam - The Hateful Eight (2015) - Kakav je film?

Next ArticleMrtav Čovek - Dead Man (1995)