Neoprostivo – Unforgiven (1992)

Ovo je zbilja fantastično ostvarenje, nadgrobni spomenik za vestern žanr, poslednji pravi i odgovarajući film ovog nekada davno popularnog pravca. Iako ovaj film nosi sve ono što smo voleli kod veserna, on poseduje i nove, kvalitetne i sirove momente koji će upečatiti ovaj projekat u samom vrhu istorije kinematografije.
Priča se centrira oko bivšeg, kako bi to adekvatno nazvali na srpskom jeziku, recimo “odmetnika”, koji kači svoj opasač sa pištoljima o kvaku posle smrti njegove žene, i odlučuje da se povuče u miran život, da živi samotnjačkim na farmi. Naš junak, Vilijam Muni, biva iskušen da se vrati u njegov stari nasilni život od strane Skofild Kida, koji mu nudi pola nagrade za pronalazak grupe odmetnika koji su jednoj “ženi noć” unakazili lice. Skofild Kid zna da se oni se kriju u gradiću po imenu “Veliki Viski”.

Ono što posebno daje obeležje ovom filmu i izdvaja ga od drugih jeste njegovo maglovito i zamućeno viđenje dobra i zla. Ovde iako deluje sve kao klasična podela između dobrih momaka i loših, kroz tok filma se ustvari vidi da tu tanku liniju razuma i nasilja prelaze obe strane. Ovo se posebno dobro vidi kod šerifa Malog Bila Degeta, čije nasilno i radikalno ponašanje je lažno prekriveno načelima pravičnosti, i kroz čitav tog filma prelazi granicu od adekvatnog do vrlo okrutnog i neosnovanog. Ovakva slojevitost se prilično jasno oslikava i kod našeg glavnog lika, koji iako forsirano  prikazan kao pravičan i dobar, sadrži momente nasilne prošlosti, kao i u kasnijem razvijanju nagon i bliceve onoga što zbilja jeste.

Ovaj film poseduje malo sporiji tempo, ali nikada nije dosadan. Projekat je obogaćen prelepim pejzažima, odličnom muzikom koja stvara određenu atmosferu, kao i klasičnim scenama nasilja i akcije, kao u onim davnim ostvarenjima ovog žanra,  što su npr. “The_Magnificent_7” i svi Klint Istvudovi (Clint_Eastwood) poznati vesterni.

Sa tehničke strane ovaj film je sjajan, on je vizuelno i atmosferski apsolutno odgovarajući, poseduje fantastičan scenario koji je odlično ispričan od strane jednog od najvećih majstora ove industrije, gospodina Istvuda. Posebno treba pohvaliti fantstičnu glumačku ekipu, predvođenu Klintom, legendom ovog žanra. On nam prezentuje Vilijama Munija u fantastično odmerenom performansu. Mogu se pronaći crte njegovih prethodnih poznatih likova u melanholičnom stavu i eksplozivnoj nestrpljivosti, ali glavni utisak je ipak da je on deo ovog vremena, da je pustio sebe da prirodno ostari u ovim prostorima, i tako stekne njihov šarm na svojoj koži. Morgan Frimen (Morgan_Freeman) sjajan kao Klintov stari partner, ali definitivno upadljiviji od njega je Džin Hekman (Gene_Hackman) kao eksplozivni i radikalni šerif, pružajući izuzetno memorabilnu ulogu.

Preporučujem ovaj film svima, a pogotvo ljubiteljima ove tematike, zbilja fantastično ostvarenje.

Ocena:  9/10

impitoyable03

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

 1. ДЈА

  Мој омиљени вестерн! И сигурно у топ 5 вестерна свих времена. Мада је по мом укусу уз филм "Добар, лош, зао" најбољи вестерн икада. Ко није погледао топло препоручујем! И питам се што сви име читају као "Вилијам Муни" кад је Вилијам Мани 🙂

 2. baberunner

  Ti baš i ne gledaš vesterne, zar ne?
  Kako to znam? Pa prva rečenica u kojoj se The Unforgiven proglašava "nadgrobnim spomenikom" žanra je netačna. Hilov Džeronimo: Američka legenda je labudova pesma vesterna. Čak i filmska teorija otprilike stoji na toj poziciji.
  Kako još znam? Pa time što uzimaš Sedam veličanstvenih kao referencu za dobar vestern, a zapravo je reč o najobičnijoj konfekciji koja je kao takva prepoznata još kad je film prikazan tamo šezdesetih.
  Istvud jeste jako bitan autor za vestern. Ali i Vejn, i Holden, i Stjuart, i Kuper su isto toliko zadužili žanr.
  Aj' uzdravlje.