Čovek zvani hrabrost – True Grit (2010)

Izuzetno kvalitetan film. “True Grit” je jedan od retkih filmova braće Koen (Coen_brothers) koji će se zasigurno dopasti široj publici. Iako poznati po svojim umetničnim filmovima, delima koja zahtevaju poprilično određen krug posmatrača, braća nam prezentuju jedan jednostavan i odličan vestern film, žanr koji Holivud u poslednjih deceniju, dve konstatno odbacuje.

Čitavo iskustvno gledanja ovog filma deluje prilično autentično. Kao po pravilu u filmovima braće Koen, dijalozi su fantastični i evidentan je osećaj kompletne autentičnosti vremena i mesta na kojem se radnja odvija. Čitavom tom originalnom šmeku se pridružuju i odlična kostimografija kao i kinematografija generalno. Kostimi su baš kao iz onih klasičnih vesterna, prljave i izbledele krpe, dodajući dosta na osećaju realnosti. Što se tiče kinematografije, ona je ispoštovala sve zaštitne znakove tog vremena i žanra, posedujući surovo i veoma naturalno osvetljenje, šmek ispranosti na odorama, glatke i klizne pokrete kamere, kao paletu boja koje su zbilja viđene u takvoj prirodi, bez ikakvih suvišnih efekata.

Film kao rimejk istoimenog dela iz 1969. godine, po meni sadrži mnogo veće kvalitete. Pored pomenutih tehničkih faktora i fantastičnog dialoga, on sadrži i definitivno znatno bolji kasting. Ovaj maestralni ansambl je predvođen odličnim Džef Bridžesom (Jeff_Bridges), koji je definitivno glavna i najveća zvezda na platnu. Dozvoliću sebi dovoljno drskosti da kažem da smatram da je Bridžes obavio bolji posao od Džona Vejna (John_Wayne) u tumačenju Rustera Kogburna (Rooster_Cogburn). Džef čini ulogu znatno bogatijom, time što umeće dosta svog stila i senzibilnosti, kombinovajući alkoholičarsku rasejanost i trapavost sa drugom stranom ličnosti koja je sačinjena od privrženosti, istrajnosti, kao i crtama iskusnog  i pravičnog lovca na kriminalce. Bridžes ima odličnu podršku u Metu Dejmonu (Matt_Damon), kome iako nisam fan, želim da dam pohvale za ovde obavljen posao. Vrlo se jasno vidi da mu je uloga legla, i da se zabavljao snimajući ovaj film. Bridžes i Dejmon sa velikom lakoćom uspevaju da kombinuju komične situacije i dijaloge a da ne narušavaju ozbiljnost filma. Vrlo suptilno i umereno.

Posebno treba izdvojiti debitantkinju na filmu Hejli Stejnfild (Hailee_Steinfeld), koja je od 15,000 kandidata dobila šansu da zasija na velikom platnu. Devojčica je definitivno opravdala poverenje reditelja, ostvariviši jedan fokusirani, tvrdoglavi i pravični lik, dostojan saradnje sa ovako priznatim ostatkom ekipe. Nazire se vrlo svetla budućnost za četrnaestogodišnju Hejli.

Ono što sam ranije pomenuo da je ovo “najprihvatljiviji” film braće Koen za širu publiku, odnosi se na to što ovaj projekat poseduje jedan vrlo prost i pravolinijski narativ. Radnja je jednostavna i teče u normalnom toku, bez ikakvih kriptičnih zapleta, čineći ga vrlo lakim za pratiti. Ovaj film iako ne poseduje neke dramatične momente, koji bi uzdrmale postrača, da mu ostvareneki veliki utisak, on je ipak vrlo uzbudljiv za gledati. Avantura braće Koen kroz Divlji Zapad je jedno vrlo interesantno, dinamično i komično iskustvno, preporučujem ga svim ljubiteljima dobrog filma.

 

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Planiram da pogledam cim se nadje kolko tolko dobar snimak negde .. :/
  BTW nema linkova u postu 😀

 2. Nemanja Aleksić

  Još jedan pogodak braće Coen! A mala Hailee dobija Oskara, smem i da se kladim ako hoćeš! 🙂

 3. Sasa V.

  I ovo sam gledao, dobar film! Braća Koen, majstori!

 4. dimitrije

  gledao sam u dva dana original i rimejk…. Original mi je daleko bolji i John Wayne mi je daleko bolje odradio ulogu od Jeffa 😀

 5. NikolaS

  Olican film, takodje pohvale i tebi Gorane.