Devojka sa tetovažom zmaja – The Girl with the Dragon Tattoo – Män som hatar kvinnor (2009)

Poučena dosadašnjim iskustvom, prvo sam odlučila da pogledam film, pa tek onda da pročitam Milenijum trilogiju, čiji je Män som hatar kvinnor (prevod: Ljudi koji su mrzeli žene) odnosno The Girl With The Dragon Tattoo, kako nam je svima poznatija, prvi deo. To isto preporučujem i vama, obzirom da je svaka knjiga medij za sebe i da je zaista teško ostati objektivan i ne ljutiti se na producente, režisera, glumce i scenografiju što ne izgleda baš onako kako je pisac napisao, a mi zamislili. Ukoliko ste ipak već pročitali knjigu, potrudite se da posmatrate film nezavisno od nje, a upravo iz opisanih razloga.

Kako stoji u zvaničnom opisu radnje filma, novinar je pozvan da istraži nestanak, odnosno verovatnu smrt devojke – slučaj koji je star 40 godina, i u toj potrazi mu se pridružuje buntovnica hakerka. Obzirom da nije u pitanju holivudska produkcija, odmah je jasno da ta hakerka ne izgleda ni nalik onome što ste odmah zamislili – i to je činjenica koja možda najviše razlikuje holivudsku i evropsku produkciju: pogled na lepotu, izražen kroz izbor glumaca.

Mikael Nikvist (Michael Nyqvist) igra Mikaela Blomkvista, izuzetnog novinara čija je karijera dovedena u pitanje posle presude suda u korist švedskog industrijalca, čiju je prljavu igru Blomkvist želeo da iznese javnosti. Osuđen je na tri meseca zatvora, ali je pre toga pozvan da istraži slučaj nestale devojke, čiji ga je stric, inače predsednik ozbiljnog koncerna, angažovao.

Ističe se, dakako, Noomi Rapose (Noomi Rapace), koja je odlično iznela ulogu Lisbet Solander, čitavih sedam meseci se pripremajući za nju napornim treninzima kik-boksa i strogom dijetom, čak i dobijanjem vozačke dozvole za motor. Za šarm ove glumice moraćete potražiti neki drugi film, jer je ovde potpuno transformisana u svoj lik.

O samoj radnji tek još toliko da film traje 2 sata i 30 minuta, a da niti jednog momenta nisam pomislila: kad će kraj! Ono što se posebno ističe tokom filma jesu pojedine scene za glavnu radnju totalno nebitne, ali koje upravo daju na težini ukupnoj slici i utisku koji ostaje posle filma. Razvoj likova je sasvim dobar, ništa nije zbrzano, o svakome je otkriveno tek onoliko koliko vam je potrebno da u datom momentu filma znate.

Ukupni utisak je da bih ga preporučila svakome ko želi da pogleda dobru krimi dramu, uz napomenu da postoji nekoliko brutalnijih scena, koje nisu baš po svačijem ukusu (u najvećem broju zemalja nije dozvoljen osobama ispod 15 godina, zbog scena brutalnog nasilja i nasilnog seksa – o rečniku, cigaretama i alkoholu ne vredi ni napominjati).

Posle ovog prvog dela, sa zadovoljstvom očekujete da pogledate i nastavke The Girl Who Played with FireThe Girl Who Kicked the Hornet’s Nest, i, naravno, pročitate knjige – ukoliko već niste.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

 1. Odlican film, obozavam ga .. posle gledanja nastavaka stice se potupna slika i u mnogome poboljsava ukupni utisak 😀 totalno vredno gledanja 😀

 2. JovanaDjokic

  Cela trilogija filmova i knjiga je fantasticna! Svakako preporuka i za knjige i za filmove!

 3. Pingback: Kakav je film? » Devojka koja se igrala vatrom – The Girl Who Played With Fire – Flickan som lekte med elden (2009)

 4. Pingback: Kakav je film? » Devojka koja je šutnula osinje gnezdo – The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest – Luftslottet som sprängdes (2009)

 5. milos

  sto se tice price o rimejku, apsolutno su istog kvaliteta original i rimejk. ovo je jedan od najboljih trilera koje sam gledao u poslednje vreme, napet, ostar, jasan, intriganan….od mene devetka

 6. Nemanja

  Ne kontam kraj,ako bi neko bio dobar,da mi objasni ! 🙂