Mean Machine (2001)

Ovaj je jedan jednostavan film, bez ikakvih dubokih ili subliminarnih poruka, stvoren isključivo da zabavi. “Mean Machine” je projekat koji sadrži koncept filma “The_Longest_Yard_(1974)” i popunjava ga sa čuvenom Gajovom Ričijevom (Guy_Ritchie) karakterizacijom likova, dajući kao rezultat jedan interesantan, zabavan i duhovit film.
Problem je što je većina ljudi očekivala ostvarenje poput “Lock,_Stock_and_Two_Smoking_Barrels” i “Snatch” u kojima je glavni deo glumačkog sastava odavde učestvovao pre svega godinu, tj. tri pre ovog ostvarenja, i prilično su oštro reagovali pošto nisu dobili ono što su očekivali. Sličnosti postoje, ali su zaista mikroskopske i ne bi bilo pravično preporučiti ovaj film na osnovu ova dva prethodno navedena. Prva i osnovna stvar, reditelj i scenarista “Mean Machine-a” nisu učestvovali ni u “Snatch-u”, ni u””Lock,_Stock_and_Two_Smoking_Barrels“, što odmah stvara OGROMNE razlike. Rekavši to, bolje je definitivno da pređem na sličnosti, pošto njih ima znatno manje. Ono što ova tri filma imaju zajedničko jesu neki likovi koja se provlače kroz sva tri ostvarenja, kao i taj “cockney” britanski sleng.

Priča filma je prilično jednostavna, ona se centrira oko problematične zvezde britanskog fudbala, koji kao posledicu njegovo bahatog ponašanja završava u zatvoru. Kroz dalji niz konflikata, sad da ne odajem previše, njegova sloboda zavisi od ishoda fudbalskog meča između selekcije zatvorenika i selekcije čuvara zatvora. Iako je ovo sportski film, sport nije u prvom planu, već komični momenti proizvedeni od strane zabavnih dijaloga i fizičkog humora.

Kasting je bogat popularnim licima moderne Britanske kinematografije. Kao glavnog aktera, problematičnu zvezdu, imamo Vinija Džonsa (Vinnie_Jones), koji iako uvek isti i jednodimenzionalan, radi odlično ono za šta je realno uvek i angažovan. On odličnu podršku ima u Džejsonu Statamu (Jason_Statham), koji tumači kompletnog psihopatu i biva izuzetno uspešan u tome.

Vrlo jednostavan i zabavan film, namenjen da opusti.

Ocena:  7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

  1. Vinnie Jones + Guy Ritchie + Jason Statham .. msm sta ocekivati zabavan film iako prica i nije previse interesantna na prvi pogled 😀

  2. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Mean Machine (2001) -- Topsy.com

  3. Hm, možda je do mene zato što sam uglavnom čuo komentare slične ovoj tvojoj recenziji, ali meni ovaj film nije bio samo zabavan. Na par mesta je izuzetno ozbiljan, a i na tim mestima Vini Džons nije "onaj Vini" na kakvog smo navikli, zapravo dobro je izneo svoju ulogu i na tim mestima i vrlo prijatno me iznenadio. Izuzev toga, sve što si rekao stoji 🙂

    • Pa dobro da, u engleskoj kinematografiji uloge ovih momaka kao i sam kvalitet projekata koje su birali su bile sjajne, prikladne njihovim talentima i generalno ličnostima. Kasnije kada su se prodali u Holivudu krenuli su da snimaju koješta i dobili tu sad već tako karakterističnu jednodimenzionalnost.

  4. Pingback: Kakav je film? » The Longest Yard (2005)