Predlog – The Proposition (2005)

“Predlog” je jedno veoma neobično i kvalitetno delo,  prelepa balada za oči, iako sadrži scene oštrog nasilja.
“Predlog” je odlično australijsko ostvarenje, urađeno po scenariju muzičke senzacije Nika Kejva (Nick_Cave). Svi koji su i malo upoznati sa radom ovog odličnog muzičara znaju da se njegovo stvaralaštvo ne bi baš moglo nazvati ortodoksnim i uobičajenim. Kako sa muzikom, tako i sa scenarijom ovde, Nik Kejv nam predstavlja jednu priču koja sadrži veoma čudan i nesvakidašnji narativ. On ne poseduju tu standardnu Holivudsku nadogradnju radnje, i zbog te svoje nekonvencionalnosti odbija dosta posmatrača. Ne bi se moglo reći da je film statičan, niti dosadan, on jednostavno daje sebi dovoljno vremena i oduška da pruži određenu pozadinsku kompleksnost pre nekog bitnog momenta za čitav tok filma.

Radnja ovog dela se centrira oko braće odmetnika koji bivaju uhvaćeni od strane predstavnika lokalne vlasti, Kapetana Stenlija. Umesto da uhapsi ova dva odmetnika, on starijem bratu izlaže predlog, tj. nudi priliku: jedini način kako bi mogao da spase život svog mlađeg brata jeste tako što će okončati egzistenciju svog trećeg brata, čuvenog lidera najproblematičnije bande u ovoj divljini. Ne znajući, naravno, da će ovaj predlog imati karmičke posledice za sve uključene u priču.

Pored ogromne količine eksplicitnog nasilja, ovaj film još oslikava i kompletno sivilo moralnih tonova. U ovom projektu nema očiglednih dobrih i loših momaka, svi likovi su po malo mračni, posedovajući podjednako pozitivne i negativne atribute, jedine razlike su u finesama, pošto određeni likovi vuku malo više na jednu stranu.

Nasilja ima puno i prilično je oštro, ali ipak ni u jednom momentu nije isforsirano, pojavljuje se tamo gde treba, i iz “valjanih” razloga, stvarajući sliku sveta kako je nekada funkcionisao.

Ono što je definitivno jedan od najlepših faktora ovog filma jeste njegova izvrsna fotografija i pejzaži koje pokazuje. Suočeni smo sa jednom divnom i jedinstvenom australijskom pustom lepotom, koja je ispunjena prašinom i prelepim zalascima sunca. Pored ovakvih kadrova, fantastičnog scenarija i kvalitetne glumačke ekipe, imamo i odličnu muzičku pozadinu za koju je opet zaslužan Nik Kejv. Izuzetna atmosfera se prožima kroz čitav projekat, čineći ga prilično unikatnim i impresivnim.

Ocena:  7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Predlog – The Proposition (2005) -- Topsy.com

  2. Nije los, ekstra kadrovi i ekstra muzika. Sama radnja filma nije nesto specijalno, em nije previse bogata em moze da se nasluti, pozitivna stvar kod radnje je to sto se zavrsila taman kad treba, ostavljajuci neke stvari ne rasvetljene 🙂

  3. milos

    meni je radnja malo dosadna…kad gledam kaubojac ne volim akcenat na drami.

  4. Pingback: Kakav je film? » Lawless (2012)