Kraljev Govor – The King’s Speech (2010)

Ovo je biografski film posvećen kralju Džordžu VI (King_George_VI) , i rešavanju njegovog problema u vezi sa mucanjem. Od svoga oca smatran nesposobnim i nedoraslim, nakon problema sa Svojim bratom, kralj Džordž uz mnogo negodovanja preuzima krunu. Za one koji ne znaju, kralj Džordž VI je bio vladar koji je uveo Veliku Britaniju u Drugi svetski rat, imajući izuzetnih problema da se obrati svom narodu, i podstakne ka vremenima koje dolaze.
Za razliku od svojih suparnika, velikih oratora kao što su bili Adolf Hitler (Adolf_Hitler) i Benito Musolini (Benito_Mussolini), kralj je imao ogromnu fobiju i probleme sa samopouzdanjem u obraćanju širim narodnim masama, tako da mu je pomoć bila preko potrebna. Kralj pomoć pronalazi u malo poznatom logopedu australijskog porekla, Lionelu Logu, koji mu omogućava da pronađe svoj glas i neustrašivo vodi narod u najrazorniji rat koji je istorija ikada videla.

Ovaj film iako se ne fokusira na samo ratu, zaista na jedan interesantan način predstavlja odnos dva staleški socijalno nespojiva čoveka, njihovo specifično prijateljstvo i poslovnu saradnju, do koje došlo u krucijalnom momentu života mladog vladara. Iz odlično oformljenog dela dobijamo veoma komične i zabavne dijaloge, onako u britanskom popularnom stilu komedija. Rekavši to, svaki iole aktivni konzument britanskog humora razlikuje i zna da prepozna njegovu specifičnost, tako da mislim da će ova prethodna izjavi biti prilično precizna odrednica. Narativ je pravolinijski sa odličnim smerom i postepenoj gradaciji kao velikoj emotivnoj kulminaciji, koji će mnoge od posmatrača uzdrmati.

Gluma u ovom projektu je spektakularna, glumci na vrhuncu svog zadatka, a posebno bih izdvojio glavnog aktera Kolina Firta (Colin_Firth) koji je svakako zaslužan prestižne nagrade “Zlatni globus” koju je dobio. Kvalitetu glume pripomažu i uvek odlični Džefri Raš (Geoffrey_Rush) i Helena Bonam Karter (Helena_Bonham_Carter) koji su podjednako kvalitetni.

Užitak u filmu dosta zavisi od vašeg interesovanja za ovakvu, istorijsku, tematiku. Iako on poseduje uzbudljive momente, priča se ponekad može učiniti spora ili vas može odbaciti kvalitet i stil humora. Svakako interesantna materija, dosta promenljivih utisaka…. Preporučujem.

Ocena:  7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

13 Comments

 1. Nemanja Aleksić

  Oskar za Firtha, mada je i Rush maestralan.

 2. Poučno. Malkice dosadno. Gluma – sve izgovoreno je savršeno interpretirano, ali nešto fali… Nesigurne osobe imaju drugačije držanje, hod, pogled, makar to bio i Kralj, lično.

 3. Sanja

  Ok gluma , ok tema , ali film kao film nista specijalno !

 4. aleksandra

  nije mi drzao paznju…zapravo, dok ovo pisem, film i dalje tece, ali ga ne gledam. mucanje nije dobro odradjeno. cula sam mnogo ljudi koji mucaju (moja mama radi sa njima)i ne krkljaju tako kao da se guse. nije lose to odradio,ali moze i mnogo bolje.

 5. Bauk84

  Dosta dosadan film,,,,bas je visoka tvoja ocena 7/10?????

 6. Stefan

  Ne zelim da zvucim kao da bacam hejt na mainstream filmove ili filmove koji su osvojili Oskare, ali po mom, priznajem, neskolovanom misljenju, ovaj film ne zasluzuje ocenu vecu od tri. Film koji je dobio oskara za najbolji originalni scenario, a da je pritom, ponavljam, po mom amaterskom sudu, potpuno pobacio kada je rec o prici i razvitku i toku radnje. Takodje, Hooper je dobio za najbolju reziju, za koju opet ne mogu pronaci preterane reci hvale, niti razloge zbog kojih je bio bolji od zaista mnogo boljih rezija te godine. Kad je rec o glumi, pretpostavljam da cu dobiti samar od strane svih na blogu, ali nisam video tu spektakularnost u glumi Kolina Firta. Sve sto sam ja zapamtio nakon gledanja njegove glume je recenica "I'VE GOT A BLOODY STAMMER". Nemojte me pogresno shvatiti, Firt mi je jedan od omiljenih glumaca (i pisaca) i mogu da nabrojim, minimalno, 5 boljih uloga od ove, narocito onu za koju je i trebalo da dobije Oskara godinu dana ranije (A Single Man). Hellena i Rush su, sa druge strane, bili zaista sjajni i zasluzili nominacije. I na kraju sam bio sokiran nagradom Best Motion Picture koja me je samo dodatno uverila da je ovaj film previse vazdignut od strane Holivuda, jer nakon uvlacenja Bollywood-u sa Milionerom iz blata, presli su na britansku filmografiju i sad bukvalno svake godine mozete videti neki film o kraljevini u nominacijama za Oskara. Ne zelim da ulazim u to i da pomislis da sam hejter Holivuda i Amerike, jer nisam, ali sam pogledao film pre svih nominacija, nisam bio odusevljen i onda ostavljen bez teksta hvalom koju je dobio. Raspisash se previse =)

 7. Pingback: Kakav je film? » Jerry Maguire (1996)

 8. Pingback: Kakav je film? » Jadnici – Les Misérables (2012)

 9. Pingback: Kakav je film? » En kongelig affære – A Royal Affair (2012)

 10. Pingback: Kakav je film? » Mlada Viktorija – The Young Victoria (2009)

 11. vesko

  molim vas da uradite recenziju filma poslednji kralj skotske za koji je Forest Vitaker dobio oskara hvala unapred