Cinema Paradiso (1988)

Ovo je zaista fantastično ostvarenje koje je izuzetno poštovano u svetu filma, i dan-danas drži svoje mesto među najcenjenijim ostvarenjima ikada u ovoj industriji. Postoje dve verzije ovog filma, originalni rez italijanskog reditelja, koji traje 3 časa, i dosta editovana verzija od 2 časa, koja je pokupila silne nagrade i naprosto šarmirala publiku u 1989. godini. Svakako vam predlažem da pogledate rediteljev rez, pošto je zbilja bogatiji, ličniji i romantičniji, i stiče se pun utisak ovog filma, a u ostalom – i ja ću ovde raditi recenziju tročasovnog ostvarenja.

“Cinema Paradiso” je jedan veoma slojevit i bogat film, on sadrži razne faktore koji prikazuju dirljivu priču prijateljstva, strastvene ljubavi, kako prema filmu tako i u romantičnom smislu, pored toga oslikava i fantastične pejzaže jednog Sicilijanskog sela i periferije. Ovaj projekat se bavi interesantnim odnosom dečaka po imenu Toto i vremešnog operatera bioskopa po imenu Alfredo, u malom mestu u Siciliji, po imenu Đankaldo, gde je ovaj bioskop zaista centar njihovih života. Same sekvence koje se dešavaju direktno u bioskopu su vrlo dopadljive, komične, i interesantne, imaju u sebi mnoštvo specifičnih sporednih likova, koji svojim humorističkim stavovima i pojavama dosta dodaju na kvalitetu filma.

Kako film odmiče, mi se upoznajemo sa sazrevanjem dečaka, gde kroz dve sekvence vidimo njegovu transformaciju. Prva je kada ima 16 godina i pokušava da osvoji srce devojke po imenu Elena, i kroz jedan šarmantan i duhovit sklop imamo uvid u taj romantični segment filma. Druga sekvenca je kada se Toto, sad već poznat kao veoma talentovani reditelj pod imenom Salvatore, vraća u svoje rodno mesto da prisustvuje sahrani Alfreda, i oda mu poslednju počast. Ovde sva komedija u filmu staje, i umesto toga dobijamo jednu od najemotivnijih scena ikada viđenih na filmu.

Da ne bih odavao više o filmu, jer sam i previše izneo, sumiraću u sledećem: ovaj film iako smatran vedrim i romantičnim sadrži zaista veliku notu tuge, koju veći deo publike neće moći olako da zanemari.

“Cinema Paradiso” je zasta jedan lep film o životu i težini i posledicama odluka koje donosimo, definitivno remek-delo, i projekat koji nikako ne treba propustiti.

 

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

13 Comments

  1. Pingback: Kakav je film? » Svi su dobro – Everybody’s Fine (2009)

  2. rackoni

    upravo ga odgledao. stvarno remek delo
    btw cestitam na svim ovim novostima

  3. Ivana

    Bezveze film! Toliko opstih mesta…

    • Jelkin

      Iskusno trolovanje nema sta…

  4. dr.b

    Remek delo u svakom smislu !

  5. samuel

    Ne mislim lose o ovom filmu ali moram da priznam da mi je bio dosadan.Nista novo ni narocito zanimljivo.Uzgred budi receno lik Totoa na kraju nema nikakvih dodirnih tacaka sa likom iz mladosti.

  6. Jelena Kesić

    Zaista je film "Cinema Paradiso" remek delo Giuseppe-a T. Po mom mišljenju je zaslužio oskara kojeg je i dobio. Samo osoba koja isti (film) osetila, može i da ga razume!