Dobro jutro, Vijetname! – Good Morning, Vietnam (1987)

Moglo bi se reći da je ovo prva prava šansa koju je Robin Vilijams (Robin_Williams) dobio, prva prava prilika gde mu je data šansa i sloboda da pokaže svoje humorističke talente i da upozna svet sa svojom fantastičnom i veoma keativnom improvizacijom, u ovom slučaju u obliku DJ-a. Njegov “živahni” performans je ono što krasi ovaj projekat, on je dirigent naše pažnje i definitivno ovaj projekat bez njega ne bi funkcionisao ni blizu tako dobro.

Priča se centira oko lika po imenu Aron, izuzetno zanimljivog čoveka koji je poslat u Sajgon da vodi jutarnji radio program za vojnike. Ovaj momak svojim beskompromisnim stilom, načinom prezentovanja događaja i imitacijama uspeva da na jedan veoma provokativan način skrene na sebe veliku pažnju od strane visokih funkcionera u armiji, ali ga vojska, za razliku od “vladajućih organa”, izuzetno voli i podržava. Ono što je specifično i izdvaja ovaj projekat od ostalih jeste što ima potpuno jedinstveni stil i način prezentovanja ovog rata, okrenuvši ga više ka komediji i kroz većinu svoje duracije ima jedan lagan i lepršav ton. Pored toga, se mi  ovde zajedno sa našim herojom blisko upoznajemo sa kulturom i običajima Vijetnama, dobijamo i priču romanse, prijateljstva, a na kraju i izdaje – što će zauvek ostvati tragove na život našeg glavnog aktera. Iako, naravno, moramo imati kompletnog negativca, u ovom slučaju arogantnog majora, kojem se odmah na prvu loptu Aron niije dopao i svim silama nastoji da ga se otarasi, mislim da je ipak teško za poverovati do kojih se on granica usudio forisrati svoje želje. Taj deo stvara mrlju na projektu, ali pored toga je sve vrlo kvalitetno.

Ono što je veoma kvalitetno u ovom projektu jeste balans njegovih dramatičnih i komičnih momenata koji su usko povezani i proizilaze jedni iz drugih. Ono što je možda najinteresantnije u ovom filmu jeste improvizacija Robina Vilijamsa. Pošto većina od onoga što on govori u programu nije u scenariju, zbilja je fantastično posmatrati kako čovek na mestu izmišlja vrlo interesantne rečenice i stavove – pravo uživanje ga je posmatrati! Ovaj talenat će se kasnije manifestovati u veoma cenjenu i bogatu karijeru u svetu “Stand-up” komedije.

Ne propustite priliku da uživate u ovako interesantnom i projektu, kao i u fantstičnom talentu Robina Vilijamsa.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Robin Williams je stvarno kul, svaka mu cast .. al sto se tice celog projekta, malo sam se razocarao, ocekivao sam da ima zanimljivijih desavanja, po mom misljenju fali radnje.

    • Meni je skroz ok, ovo je malko laganiji okret na čitavu tu situaciju….sviđa mi se što en pokušava da istakne toliko ratnu situaciju…

  2. Fikus

    Glavni lik u filmu se zove Adrijan Kronauer, a ne Aron. Lepo piše na posteru.