Prisustvo – The Presence (2010)

Najbitnije i sasvim dovoljno je o ovom filmu reći da je njegov producent ko-autor čuvenog The Blair Witch Project, Daniel Myrick. Pa tako i slobodno možete zaključiti: ukoliko su vam se dopale Veštice iz Blera, velika je mogućnost da će vam se dopasti i Prisustvo – u suprotnom, radije izaberite neki drugi film.

Prisustvo nam priča priču o devojci koja odlazi u vikendicu iz svog detinjstva, kako bi se izolovala i mogla da radi bez uznemiravanja (da, naravno da zvuči poznato). Devojka, koju glumi Oskarovka Mira Sorvino, uživa, radi i odmara, nesvesna činjenice da je pored nje u kući i duh. Njenu osamu prekida dečko, koji dolazi nepozvan da joj pravi društvo, što se našem duhu (bolje rečeno, duhovima) i ne dopada baš – što se već dalo i naslutiti.

Ne baš inventivna tema i ideja, saglasna sam s tim, ali je način na koji je ispričana malo drugačji nego na šta smo navikli. Samo finale nam donosi neke posebno interesantne momente koji lepo zaokružuju priču i daju vam sveukupni utisak da niste uzalud potrošili 80 minuta svog života. Opet ponavljam, ukoliko volite filmove tipa Veštice iz Blera, s tom razlikom što, iako je svrstan u horore, što se mene tiče, dobio bi rejting +12, odnosno, nije preporučljiv za mlađe od 12 godina. Nema scena eksplicitne golotinje, kako nam Holivud uvek servira u ovim tipovima horora. Nema scena nasilja, tek poneko prepadanje, i to samo ako niste pripremljeni na ove filmove.

Duha glumi mladi (i zgodni, tako je – devojke imaju u čemu da uživaju) Šejn Vest (Shane West), koji dosta dobro dočarava duha, ne izgovorivši nijednu jedinu reč tokom celog filma. Osim.. no dobro, to će videti oni koji budu gledali. Nasuprot njemu imamo njenog momka (Justin Kirk), koji je dosadan – jer je i trebalo da bude dosadan, pa pretpostavljam da je to onda plus, i još jednu utvaru, za čiju je odličnu i vernu sliku zaslužan Tony Curran.

Iako nam mnogi događaji ostaju neobjašnjeni, razvoj likova je dovoljno dobar da iznese radnju filma do kraja.

Sve u svemu, lagana drama za neku lenju nedelju posle podne.

Ocena: 6/10

Leave a Reply

3 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Prisustvo – The Presence (2010) -- Topsy.com

  2. kalimero70

    Nista posebno,dosadnijeg filma nisam gledala,ama bas nista se ne dogadja…jedino mi svidja priroda,i vikendica.

  3. vesko

    molio bih recenziju filma opsednutost sa lijamom nilsonom ketrin zitom dzons u glavnim ulogama super film barem meni

Next ArticleStranger Than Fiction (2006)