Stranger Than Fiction (2006)

Ovaj film je vrlo interesantan, i od starta dobija značajne poene jer ima smelosti da se upusti u nešto drugačije, da odbaci klasičnu Holivudsku formu. Pored toga što je smeo, projekat dobija i jednu kvalitetnu realizaciju. Ovo je čudan miks malo crnje i suptilnije komedije sa dramatičnim momentima koji se vrte oko egzistencijalnih ideja.

Mi smo ovde upoznati sa Haroldom Krikom, poreskim agentom, koji je i pored svog posla čovek brojeva i stroge rutine. Priča dobija značajan preokret kada se naš heroj jedno jutro probudi i uoči da mu ženski glas radi naraciju života i svih procesa koje obavlja u njemu. Naš junak uz pomoć teoretičara književnosti prepoznaje naratora, poznatog pisca po imenu Keren Ejfil, koja pisanjem svog novog romana kontroliše sudbinu našeg (a i njenog) glavnog lika. Upoznavši se sa delima ovog autora, i njenim klasičnim odnosom prema svojim glavnim likovima, Harold upada u ozbiljne egzistencijalne probleme. Pošto vidi da su mu dani odbrojani, Harold traga za ovom autorkom kako bi joj objasnio svoju situaciju, ali nastoji i da se otrgne od svoje rutine i istraži život, tj. ono malo što mu je ostalo od njega.

“Stranger Than Fiction” je realizovan na jedan vrlo interesantnan način, brzim, pravolinijskim narativom, ispunjenim vrlo interesantnim animacijama. Iako sadrži klasični romantični interes u sebi, zbog čega će ga pojedini posmatrači odmah svrstati u žanr “romantična komedija”, on ipak svojom originalnošću, kvalitetnim dijalozima i suptilnom komedijom izrasta u nešto posebno i vrlo šarmantno.

Gluma je vrlo kvalitetna, pogotovo performans Vila Farela (Will_Farrell). Iako poznat po svojim rolama u komedijama, Vil ovde daje jednu delimično ozbiljnu predstavu, smanjujući dosta tonalitet svog prisustva na filmu nego što to inače radi, zarad ostvarenja jedne prizemnije, dramatične i cinične role. Nešto kao Džim Keri (Jim_Carrey) u “The_Truman_Show” i Robin Vilijams (Robin_Williams) u “The_World_According_to_Garp”.

Baš kao i tematika oko koje se vrti, ovaj film je kao dobar roman. Odlično stilizovan, čudan i neočekivano inspirativan. Pored svih svojih crnih i egzistencijalnih momenata, on uspeva da bude smešan i simpatičan. Preporučujem svima, nedovoljno cenjeno remek-delo.

Ocnea:  9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Stranger Than Fiction (2006) -- Topsy.com

 2. Follower

  Polazna ideja je odlicna, bas mi se dopala ali ne mogu da se otrgnem utisku kako je mogla biti ubedljivije realizovana. U jednom trenutku sam pomislio kako se film potpuno otrgao osnovnoj niti i nekako transformisao u tupavu ljubavnu komediju, sto me je ispizdelo, srecom vratio se na kolosek i kako tako ipak prihvatljivo zavrsio. U svakom slucaju, vredi pogledati.

 3. Pingback: Kakav je film? » Finding Neverland (2004)

 4. Pingback: Kakav je film? » Everything Must Go (2010)

 5. Pingback: Kakav je film? » Groundhog Day – Dan mrmota (1993)

 6. Pingback: Groundhog Day – Dan mrmota (1993) ‹ Magazine

 7. Pedja

  Sinoc sam uzivao gledajuci ovaj odlican film.
  Preporuka svatkome tko voli americki nezavisni film.
  Da nisam slucajno procitao ovu kritiku juce ujutro,
  ovaj film verovatno ne bih gledao jer je i sam naslov za mene bio " crna rupa" u mom poznavanju filmske umjetosti.
  I za redatelja sam saznao naravno tek juce.
  Autoru clanka hvala sto mie je " otvorio oci" za ovaj film.