Devojka koja je šutnula osinje gnezdo – The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest – Luftslottet som sprängdes (2009)

Treći deo trilogije Milenijum počinje tako što se Lisbet (Noomi Rapace) lagano oporavlja u bolnici, dok čeka suđenje za tri ubistva, a na Mikaelu (Michael Nyqvist) je da dokaže da je nevina. Ovo mu, dakako, neće biti lak posao, obzirom da je Lisbet šutnula osinje gnezdo, odnosno, da se mnogo toga nalazi ispod površine što čeka da bude otkriveno – a što mnoga značajna imena švedske Vlade ne bi nikako želela. Za ostatak radnje moraćete da pogledate film (i, poželjno, javite utiske).

Što se glumačke ekipe tiče, već uhodani tim prikazuje nam sve ono što očekujemo, ne izneverivši nas niti jednog trenutka. Kako im je ovo treći film na kojem rade zajedno, bilo bi suludo da je bilo kako drugačije, tako da o tome nećemo dodatno trošiti vreme.

U ovom filmu saznajemo dosta novog o Lisbet i njenom poreklu, kako je i zašto postala to što jeste i šta je to što, zapravo, čini Milenijum. Postoji onaj lepi osećaj iščekivanja tokom čitavog toka filma, iako se, dakako, da naslutiti kraj – koji vas neće razočarati.

Moja opaska, ono što sam primetila za II deo, Devojka koja se igrala vatrom, da Lisbet više nije toliko mračna, definitivno ne vredi za ovaj deo. Dobro zapamtite njen izgled sa ovog filmskog plakata, punk goth rebel Lisbet je ponovo tu – mračnija nego ikad. Prezentovana nam na najbolji način do sad – čak bih rado da primetim da se Numi baš odlično snašla u ovoj ulozi (o tome kako se pripremala za ulogu pročitajte na recenziji za I deo, Devojka sa tetovažom zmaja).

Poređano po gradaciji, najsnažniji utisak mi je ostavio I deo, pa ovaj III, pa tek onda II. Iako se u drugom delu možda najviše akcije dešava, nije mi emotivno toliko snažan kao druga dva.

Ovo je odličan završetak odlične filmske trilogije i definitivno ga preporučujem svakom. Evropska produkcija retko kad izneveri, a pogotovo kada čujete da se o nekom filmu dosta govori, a da potiče sa ove strane okeana nemojte ga propustiti nikako.

Ocena: 8/10

 

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Odlican zavrsetak trilogije .. mislim da je super stvar sto su prvi i treci deo ostavili najbolji utisak, posto u ovakvim situacijama zna kvalitet vremenom da se kvari i da zelja za zaradom preovlada.
    Ali ipak to se nije desilo i nisu nas razocarali.

  2. crna lampa

    Pogledao sam prva dva dela i odusevio me je, prosto sam bio iznenadjen. Treci deo nisam stigao da pogledam, ali posle ovog opisa cu morati u skorije vreme.

  3. Pingback: Kakav je film? » Devojka sa tetovažom zmaja – The Girl with the Dragon Tattoo – Män som hatar kvinnor (2009)

  4. Pedja

    Ovo je trilogija kojoj se delovi ne gledaju sa kasnjenjem ili se ne odgledaju 🙂