Persepolis (2007)

“Persepolis”, grčka reč za Teheran, je zaista jedno divno, dubokoumno, dirljivo i originalno ostvarenje za koje se može reći da je jedan od najkvalitetnijih filmova 2007. godine.  Priča ovog maestralnog filma prati doslovce istiniti dnevnik jedne iranske emigrantkinje koja prepričava svoj dvadesetčetvorogodišnji život,  kada poslednji put napušta Iran, uz blagoslov svojih roditelja kako bi potražila novi i tolerantniji život u Francuskoj (1994). Ono što je vrlo interesantno jeste to što se naša protagonistkinja, Marjena Sarapi (Marjane_Satrapi) opredeljuje da  u serijama grafičkog romana, tj. stripa objavi svoju biografiju na jedan prilično otvoren, ciničan i humoristički način. Uz pomoć jednog odličnog crtača ovaj projekat doživljava svetlost dana i biva objavljivan u kontinuitetu između 2000-2003. godine, uživajući u zbilja ogromnoj popularnosti.

Priča projekta, ispričanog kroz mnoštvo crteža, centrira se oko jedne mlade iranke, njenog odrastanja za vreme čuvene “Islamske revolucije” (Islamic_revolution), i njenog pobunjeničkog stava prema pobožnim lažima iza kojih se krije većina ljudi u njenoj neposrednoj blizini. Iranski rat sa Irakom donosi ogromne posledice. Kada je kuća pored njihove razorena, Marjenini roditelji, brinući se za bezbednost svoga deteta u ovoj vanrednoj situaciji u kojima se njihova država nalazi, odlučuju se da je pošalju u Beč, gde bi pohađala školu na francuskom jeziku, kao što je to radila i do sada. Pošto  se tamo situacija baš nije lepo odigrala po nju, mada je zato znatno psihički odrasla, Marjena se odlučuje da se vrati nazad u Teheran, ali ubrzo se predomišlja, i svoj život nastavlja u Francuskoj.

Ovaj projekat je fantastično pretvoren u dvodimenzionalni animirani crtani film, iz apsolutno opravdanih razloga, jer je koncept na kojem je ideja za film uopšte začeta u potpunosti odgovara ovom formatu. Ovo je jednostavno stavljanje u pokret onoga što nam je strip nameravao da ispriča, bez ikakvih suvišnih efekata i detalja, držeći čitavu realizaciju prilično autentičnom, i ostvarujući je na najefektniji način. Nemojte se zamajavati da je ovo crtani za decu, on je isključivo namenjen odrasloj publici.

Ono što čini “Persepolis” tako posebnim jeste što prezentuje i koristi jednu izuzetno tešku i neprijatnu situaciju sa dostojanstvom, prikazujući je na jedan  jednostavan i efektan način pomoću odlično formiranog narativa, i bez ikakvih klišea. Ovo je zbilja jedna teška i dirljiva priča kojoj svakako treba prideliti pažnje.

Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Sjajan film, vrlo potresan, vizuelno vrlo adekvatan priči, ima par godina kako sam ga gledao, dobro me podsjeti, mogao bi se ovjeriti ponovo

 2. Sonja

  one of my all time favs!
  inace, treba i graphic novel procitati.. dosta toga je izostavljeno u filmu..

  • Čitao…jeste da je dosta izostavljeno, ali opet mi ima isti šmek i podjednako mi je efektan.

 3. Odlican, super prica i super animacija, odlicno se uklapa 🙂
  jedina stvar koju bih zamerio to je koriscenje pesme eye of thiger, malo suvisno, dok su ostale reference na mestu 🙂

 4. aleksandra

  sad sam tek pogledala film (preporucio si mi jos daavno), i sjajan je. odusevljena sam! sjajno je uradjen, prica je zanimljiva, dirljiva i drzi paznju. desetka.

 5. Nemanja

  Film ne moze da se opise recima,meni je fenomenalan,toliko-sto ti kazes:efektan,stvarno mi je drago,sto sam 96 min. potrosio na ovakvo remek delo.:))