Pol – Paul (2011)

“Pol” je projekat na kojem su sarađivali popularni američki reditelj tinejdžerskih komedija, Greg Motola ( Greg_Mottola), kreator filmova kao što su “Superbad”, “Adventureland”, i ne zaboravimo njegovu veoma cenjenu tv seriju “Arrested_Development”, sa fantastičnim biritanskim duom, Sajmon Peg (Simon Pegg) i Nik Frost (Nick Frost), glavnim akterima iz kultnih britanskih komedija kao što su “Shaun of the Dead” i “Hot Fuzz”, tako da je ovo prilično obećavalo neki vid epohalne komedije. Kada sam se upoznao sa detaljima scenarija za film “Pol”, očekivao sam neku vrstu urnebesne satire na film Stivena Spilberga (Steven_Spielberg), “E.T._the_Extra-Terrestrial“, ali nažalost ovaj projekat nije uspeo da mi opravda očekivanja.

Priča se centrira oko dva “geek-a”, koja iz Britanije dolaze u Ameriku na popularnu “Comic-Con” konferenciju, kao i da obiđu sve baze za koje kruže legende da su viđeni znaci vanzemaljaca, obzirom da su obojica veliki fanovi naučne fantastike. Na polovini ove njihove rute, posle saobraćajne nesreće, pojavljuje se vanzemaljac po imenu Pol, i zahteva pomoć od njih, pošto je njegov život u velikoj opasnosti. Duo preuzima odgovornost da spase ovog malog zelenog stvora, za kojim tragaju FBI agenti, u nadi da će ga pre odvesti kući nego što ga se ovi federalni agenti dokopaju.

Ovo je u suštini ceo zaplet filma, i samim time vidite da je realizacija apsolutno nemaštovita i prozirna. Britanskom tandemu očigledno mnog fali stvaralaštvo njihovog partnera sa hitova kao što su pomenuti “Shaun of the Dead” i “Hot Fuzz”, Edgara Vrajta (Edgar_Wright), pošto je kvalitet humora kao i sam kvalitet scenarija znatno slabiji. Reklo bi se da skoro ništa nije smešno u čitavom projektu, dosta insistiraju na ponavljanju fora kao što je npr. stalno referenciranje na Frostov crtež sa naslovne strane njegovog romana, zelene vanzemaljke sa mutiranim grudnim košem. Ostatak humora se centrira na, pa reklo bi se, nekontrolisanom i nepovezanom psovanju, kao i konstatnim opaskama na religiju. Prilično površno i neoriginalno.

Iako su specijalni efekti, CGI, zaista bili kvalitetni, urađeni u klasi Goluma (Gollum) iz ” Gospodara prstenova (Lord_of_the_Rings)” vanzemaljac Pol nije baš impresionirao. Moglo bi se reći da je kao i sami efekti, interesantan – ali ne i originalan. Mi se ovde upoznajemo sa rasejanim i ležernim vanzemaljcem, koji voli da blebeće i puši marihuanu, vrlo slično Rodžeru (Roger) iz popularne animirane tv serije “American_Dad”, naravno, ni približnog kvaliteta. Interesantno je što je objašnjenjo da je Pol svoje vreme na zemlji proveo savetujući američku vladu, kao i njihove TV stanice, i zalažući se da obrazloži ljudima proces evolucije, ali pored toga mi skoro ništa više ne saznajemo o ovom liku.

Na moju veliku žalost moram reći da je ovo prilično površan i nimalo smešan film, zasnovam na gomili klišea, izlizanih fora i reklo bi se fabričkom zapletu. Nije da je negledljiv, ali ZNATNO smanjite vaša očekivanja.

Ocena:  5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. natasa

    U potpunosti se slazem sa Goranom. Velika glupost od filma! Veliko razocarenje.

  2. natasa petrovic

    Odisla sam da pogledam film puna nade, a posle 15 minuta provedenih u bioskopskoj sali mislila sam da cu napustiti projekciju. Film je uvreda za lubitelje filma. Sve je samo ne smesan ili bar duhovit. Bas razocarenje.

  3. mario

    Slazem se…nasmejao sam se jednom mozda….

  4. Pingback: Kakav je film? » A Fantastic Fear of Everything (2012)