Vrelina – Heat (1995)

Ovo je definitivno vrhunac karijere Majkla Mena (Michael_Mann), pružajući nam jednu atipičnu krimi dramu koja svoj zaplet vuče iz fantastično detaljisanih i razvijenih likova. Ovaj film je zbilja imrpresivan, inteligentan i definitivno poetično izrežiran, davajući nam kao rezultat instant krimi klasik.

Ono što čini ovaj projekat toliko posebnim i originalnim jeste unikatnost njegovog narativa koji prati različite priče, različitih likova, primarno dvojice glavnih aktera. Zbog ovakve podeljenosti, publika stiče utisak kao da posmatra dva različita filma u isto vreme. Na jednoj strani pratimo detektiva po imenu Vincent Hana i njegov privatni  život, upotpunjujući nam lika i znatno ga čineći bližim, time što će nam reditelj dodati još jednu dimenziju, davajući nam kao rezultat mnogo više od klasičnog policajca koji proganja određenog kriminalca. Mi ovde upoznajemo čoveka koji je rascepan na dve strane, između svog posla i svoje porodice. Njegov brak se raspada, polućerka mu ulazi u probleme, i on jako teško uspeva da izbalansira svoje privatne obaveze sa onima koje posao nabacuje, a naravno one uvek ispadaju na kraju prioritet. U sklopu “druge” priče mi upoznajemo Nila Mekolija, profesionalnog kriminalca, kome je isključivo svoj posao na umu. Njegov život se odvija od posla do posla i uz te neke sporedne momente mi imamo uvid u njegov odnos sa partnerima, kao i potpuno cenzurisanu vezu sa njegovom devojkom, koja ne zna čime se Nil tačno bavi.

Ono što tako posebno i specijalno reditelj radi jeste formiranje tenzije i kompleksonsti koje vidimo u ova dva života, i ove dve potpuno različite strategije, i kada ih na kraju napokon uplete i spoji, ishod biva ništa manji od epohalnog. Ovo je zaista fantastičan segment filma i definitivno ga izdiže vam klasičnih “pandur-kriminalac” projekata.

Pored ovako fantastično napisanih i oformljenih uloga dobijamo i još bolji kasting, koji će pa čak i najgorem laiku zvučati impresivno. Mi ovde u glavnim rolama imamo uniju legendarnih glumaca, Al Paćina (Al_Pacino)  i Roberta De Nira (Robert_De_Niro). De Niro nam prezentuje jednu kompleksnu rolu, na momenat proračunatog i hladokrvnog kriminalca, a u drugom odličnog i srdačnog prijatelja. Paćino nam se za razliku od De Nira, ipak odlikuje kao radoholičar koji bori izgubljenu bitku da spase svoj brak. Apsolutno fantastičan doprinos od oba glumca, definitivno dižu projekat na veći nivo. Iako je i ostatak ekipe stavrno podjednako dobar, ne bih sada nepotrebno dužio recenziju, samo ću generalizovati i reći da je čitava ekipa obavila izuzetno sjajan posao.

Majkl Menova režija u ovom projektu je zbilja impresivna, davajući nam uzbudljivu kombinaciju drame i akcije, menjajući između scena i priča likova logično i tečno, tako da se ni u jednom momentu ne osetite izgubljeno, čineći film lakim za pratiti. Ovo je zaista spektakularna krimi drama, svima je preporučujem!

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Pa daj ako je spektakularna makar 9 😀
    Inace film je stvarno odlican, rekao bih da moze da se svrsta medju kultne 😀

  2. milos

    uvek kad neko od drugara predlozi ovaj film da se gleda, meni je krivo sto sam ga vec gledao 😀

  3. ivan 69

    neću ništa reći sem odličan film.