Akmareul boatda – I Saw the Devil (2010)

“I Saw the Devil” je jedno izuzetno sadistično ostvarenje, za koje mnogi od posmatrača definitivno nisu spremni da pogledaju. Ovo je zaista jedan intenzivan i brutalan triler koji zahteva posmatrača sa dobrim stomakom i afinitetom prema mračnim ostvarenjima. “I Saw the Devil” je film faktički podjednako vođen od strane dva glavna aktera, koji pokušavaju da nanesu bola i terora jedan drugome, što je više faktički moguće. Za razliku od većine ovakvih mračnih trilera, dva lika se konstantno prepliću i sreću u jednom izuzetno nasilnom stilu, ostavljajući jedan-drugog u lokvi krvi, punoj želja za novim sustretom i ponovnom osvetom. Za vreme ovakvih scena, film uzima nepredvidivu formu intezivne akcije, prepune fizičke konfrontacije, u koju ulaze i obračuni noževima, šrafcigerima i aparatima za gašenje požara. Između ovih momenata imamo priliku da vidimo ponašanje i manire jednog pravog psihopate, koji definitivno uspeva da nam oslika jednu užasavajuću i nemilosrdnu atmosferu.

Film otpočinje sa slikom gde serijki ubica kidnapuje jednu devojku, koja ubrzo postaje žrtva njegovog sadizma. Ubrzo se saznaje da je ova mlada devojka verenica jednog korejskog detektiva, koji uz pomoć svoga “budućeg” tasta ubrzo uspeva da pronađe izvršioca ovog nemilosrdnog zločina. Pun gneva i želje za osvetom, detektiv umesto da ubije ovog psihopatu, odlučuje se da ga prebije, i ostavi u životu, samo kako bi ga postepeno lovio, na svakih malo ponovo sakatio, da mu prinese što je više bola moguće, koristeći svaki mogući način mučenja zamisliv.

Ovaj osvetnički triler definitivno nije za one sa lošim stomakom, pošto nivo sadizma i nasilja koji je prikazan u ovom ostvarenju je apsolutno dovoljan da skoro svakom posmatraču formira izuzetno napete noćne more.

Ovaj film je više nego sjajan, i treba udeliti sve čestitke čuvenom koreanskom reditelju Đi-vun Kimu (Ji-woon_Kim) što se odlučio da odbaci klasičnu osveta triler formu, gde heroj čitav film traga za manijakom, da bi u poslednjih deset minuta filma razrešio situaciju. Kim koristi nesvakidašnji metod u pričanju svoje priče gde se ubica i heroj sreću na skoro samom početku filma, i daju kasnije prikaz nalik na bokserski meč, konstatno razmenjujući udarce, i nanoseći jedan-drugome maksimalan bol.

Glumački tandem, Bjung-hun Li (Lee_Byung-hun) kao Kim, i Min-sik Čoi (Min-sik_Choi) kao Kang, je fantastično izabran, i dodeljuje fantastičnu energiju čitavom projektu, koja čini film napetim u čitavoj svojoj duraciji. Ovo je zaista nešto potpuno novo, šokantno i brilijantno, što apsolutno svrstavam u pet najkvalitetnijih osvetničkih trilera koje sam ikada imao priliku da gledam. Ako mislite da imate stomak za ovako nešto, pogledajte ovaj fenomenalni film.

 

Ocena: 10/10

Leave a Reply

8 Comments

  • Molim, zato i služi ovaj blog. 🙂

   Drago mi je da ga koristiš i nadam se da ti kvalitetne preporuke dajem.

   Kao i uvek, javi utiske. 🙂

 1. Naravno, ima dosta filmova sto sam gledao ali jos toliko sto nisam! I redom ide, od ocene 1 pa do 10. Zapostavio sam se zadnjih dve godine sto se tice filmova zbog nekih drugih stvari,a i serije su krive.. pocev od Breaking Bad,Dexter,Sopranos pa do The Wire itd. P.S Jesi li razmisljao da ubacis forum? Donelo bi na publicitetu,ali opet bi pokvarilo ovakav koncept odrzavanja..

  • Pa iskreno ne bih, baš zato što bi se tu više upuštalo u razne banalne rasprave koje bi poremetile fokus projekta. Mislim daje sasvim dovoljno to što svako može u komentarima (naravno ako nije vulgaran ili jednostavno besmislen) svoje suglasice i nesuglasice sa mojim viđenjem projekta. Smatram da to daje dovoljno prostora posetiocu da stekne neki biliži uvid u projekat, bez da nepotrebno spamujemo i zalazimo u suvišne debate.

 2. Mario

  Definitivno dobar film, ali sam zbog hajpa koji su ljubitelji horora napravili oko njega ipak ocekivao vise. Moja ocena 7/10

 3. Pingback: Kakav je film? » Poslednja bitka – The Last Stand (2013)

 4. Nemanja

  Svaka čast za recenziju, nadam se da će u budućnosti biti još više korejskih filmova na ovom sajtu

Next ArticleEfter brylluppet - After the Wedding (2006)