Der Untergang – Downfall (2004)

“Downfall” je jedan izuzetno interesantan nemački film, nominovan za Oskara 2005. godine u kategoriji najbolji strani film, koji sa sobom donosi novu i svežu perspektivu o ratnim filmovima. Ovaj projekat konkretno prati Adolfa Hitlera (Adolf_Hitler) i Treći Rajh (Third_Reich), kao i ultimativnu propast oba. Ovo je zaista mnogo više od jednog ratnog filma, ovde se prati i razotrikava u punom volumenu ludilo Adolfa Hitlera, kao i na kraju slepa vera njegovih sledbenika. “Downfall” je dubokok, intiman, temeljan i užasavajući portret surovosti, zlobe i nasilja ne samo na već poznatom broju od šest miliona jevreja, već i nad sopstvenim narodom. Zasnovano na knjizi “Unutar Hitlerovog bunkera (Inside_Hitler’s_Bunker)” od autora Žoakima Festa (Joachim_Fest), “Downfall” u svakom tumanječu zbilja jeste užasavajući i šokantan.

“Downfall” je apsolutno dominiran od strane Bruna Ganca (Bruno_Ganz). Ganc je u potpunosti uhvatio pokrete, glas, pa čak i neurotične trzaje Hitlerove leve ruke, do te granice, da jednostavno kao publika sedite i imate impresiju da stvarno i direktno gledate diktatora. On je u  potpunosti iracionalan, i u većini momenata ne vidi i ne poznaje težinu bola koju je naneo Nemačkoj i ostatku sveta. Svaki put kada samo pomislim na kvalitet ove uloge, jeza mi prođe kroz leđa.

Pošto zbilja jako malo znanja i informacija, pored toga što je Hitlerova ljubavnica,  posedujem o Evi Braun (Eva_Braun) zbilja je pravo osveženje videti projekat koji se malo dublje pozabavio, i pokazao nešto više o njoj. Zasnovano na onome što je prikazano u “Downfall”, Eva Braun je ili bila jedna od najpraznijih i najplićih ljudi u istoriji ili je bila toliko slepa za Hitlerom, toliko imala vere u njega, da je apsolutno odbacivala svaki momenat realnosti, ne bih sada da izdvajam primere, da ne bih previše od filma otkrio. Ovaj film prikazuje čitav Hitlerov unutrašnji krug, sastavljen od pravih istorijskih ličnosti. Za onoliko koliko znam o njima, mogu reći da su prilično realno i kvalitetno oslikani, osim Gebelsa (Joseph_Goebbels) za koga smatram da je najinteligentniji od čitave Hitlerove družine, a nekako je oslikan kao osoba koja mehanički ponavlja slogane.

“Downfall” je zasigurno jedan od najjačih istoriskih filmova koji sam ikada gledao. Fantastična prezetacija reditelja Olivera Hiršbigela (Oliver_Hirschbiegel) jednog mentalno obolelog diktatora i njegovih slepih sledbenika je zauvek u mojoj glavi određeni istorisjki događaj učinila znatno bližim i realnijim. Fantastičan film, sve pohvale na maestralnoj ekranizaciji ove crne mrlje u istoriji čovečanstva.

Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Najzad! Ja ovaj film obožavam, tako je moćno uradjen, tako su dobro predstavili i Hitlera i Gebelsa i ostatak ekipe da je to nerealno. I scena kada objave kapitulaciju, kada svi sebi isprosipaju mozgove u onoj prostoriji… Jako dobar film, koji ostavlja odličan, težak utisak

 2. Pssssst! Nema spojlera! 😀
  Jeste odlično su svi prikazani, ali ne mogu se slžiti za Gebelsa, pošto mi on ne deluje tako inteligentno kako sam ga zamišljam. Plus bih i voleo da je više malo bilo Martina Bormana, taj lik je stvarno horor.

 3. Sasa V.

  Gledao sam ga ranije! Mnogo dobar film, oduševio me! Valjda zato što je, čini mi se, dosta autentičan! Odličan film!

 4. Odličan film! Gledao sam ga sinoć na RTS-u, pa su utisci još uvek sveži. Apsolutno genijalno izvođenje Bruna Ganca, oduševio me.

 5. cole

  mozda najbolji film o drugom svetskom ratu pravo remek delo od mene cista 10ka.

  p.s: jos jedna odlican recenzija bravo gorane 🙂

 6. Pingback: Kakav je film? » Sophie Scholl: The Final Days (2005)