Fantastic Mr. Fox (2009)

U vremenu i oblasti gde Piksar (Pixar) apsolutno dominira, praveći filmove koji podjednako apeluju na mlađu i stariju pobliku, posredstvom podjednako infantilnog i zrelog humora, kao i tema koje se kvalitetno vagaju da bi bile zanimljive kod obe ciljne grupe, dobijamo projekat koji se ipak vraća tradicionalnoj formi. Za razliku od ovih trenutno  popularnih CGI ostvarenja, na kojima je Piskar sagradio sebi respektabilno ime, Ves Anderson (Wes_Anderson), kao zaista jedan specifičan i neortodoksan reditelj kakav i jeste, odlučio se da se okrene klasicima, i da nam prezentuje već sada davno prevaziđeni i zaboravljeni lutkarski stil animacije, poznat pod nazivom “Stop_motion“. Ovo je posebna tehnika animacije gde se pomoću vešte fizičke manipulacije stvara iluzija da se određeni objekat pomera sam od sebe. Ovakav proces se realizuje tako što se objekat po malo i serijski pomera, propraćen individualno fotografisanim frejmovima, tako da kada se taj niz fotografija pusti kao kontinuirani niz, stvara se iluzija pomeranja. Za ovakav proces uglavnom se koriste lutke i glinene figurice, lagodne su za pozicioniranje i savijanje.

U ovom zbilja interesantnom i kompleksnom stilu animacije urađena je adaptacija knjige Rolda Dala (Roald_Dahl), na jedan izuzetno bogat i stilizovan način, propraćen fantastičnim glumačkim kadrom i više nego impresivnoj režiji.

Priča filma “Fantastic Mr. Fox” prati živote gospodina i gospođe Fox, njihovog sina i ostalih životinja u njihovoj neposrednoj blizini, njihovih komšija i prijatelja. Gospodin Fox, nekada izuzetno poznati i poštovani kradljivac kokošaka, nakon što mu je žena zatrudnela, odlučuje da se penzioniše i smiri, batali ove opasne profesije gde mu je život konstatno u opasnosti, i postane pisac. Nakon što se sa porodicom preselio u novi dom, on primećuje da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze tri bogate farme. Gospodin Fox se odlučuje, na još jedan, poslednji posao, gde je ulog i dobitak toliko veliki da će biti miran do kraja života nakon što ga obavi. Ali kako to uvek u ovakvim situacijama visokog rizika biva, ne ide baš sve po planu ovog iskusnog kradljivca, i ono što dalje sledi može se samo opisati kao omnibus konfuzije i razvrata.

Ovaj film se karakteriše veoma specifičnom atmosferom, imajući u sebi zbiljaa kvalitetne dijaloge, teme i humor koje smatram da mnogo više odgovaraju odrasloj publici. Iako je ovo animirani film, on sadrži faktore kao što su psovanje, alkohol, cigarete, kompleksne planove i  velike reči za koje smatram da mlađa publika neće baš lako pratiti i tumačiti.

Što se tiče samog kastinga, ne bih da posebno izdvajam imena glumaca, ali ću zato generalizovati i reći da je fantastičan posao obavljen od strane čitave družine. Izbor glumaca je vrhunski, glasovi se izuzetno lepo uklapaju u likove, daju im novu dimenziju i formu, koja će ih učiniti stvarnim.

“Fantastic Mr. Fox” je jedno stilski izuzetno bogato delo, urađeno na jedan reklo bi se prevaziđen način, koji opet svojim “rustičnim” šmekom znatno dodaje na dubini same priče. Sve preporuke.

 

Ocnea: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Boki

    Brate, mislim da si se ti ovde grdno zeznuo. Ne radi se ni o kakvom "Stop motionu", film je kompjuterski animiran kao i svi u zadnjih 7-8 godina, mozda lici na to sto si pomislio, ali nije. Pogledaj malo bolje. Kompjuterska animacija drasticno snizava troskove proizvodnje i niko nije lud da se odrekne toga, mada ja vise volim stare, rukom pravljene animacije.