Hotel Rwanda (2004)

Ovo je jedan izuzetno dramatičan i bogat film. Mi ovde iako smo centrirani u samoj srži veoma popularno genocida koji se desio u Ruandi, momenta kada se hutu (Hutu) militarni pokret udlučio na nemilosrdno uklanjanje plemena tutsi (Tutsis), mi ipak ovde dobijamo jedan manji  i intimniji prikaz čitave te  situacije, imajući fokus na jednom lukavom, hrabrom menadžeru hotela koji je uspešno skrivao i štitio oko 1200 tutsa.

Mi ovde nismo toliko okrenuti intezitetu čitave te cele nasilne situaciju, niti smo zasipani oštrim prikazima, ovde ipak pratimo priču po istinitim događajima iz života Pola Rusesabagina, njegovih herojski i humanih podviga, koji se našao tu kao zaštitnik, onda kada je bilo najpotrebnije. Ne samo što je “Hotel Rwanda” jedna fantastična i emotivno teška drama, već je i prilično edukativan i precizan film. Mi ovde imamo priliku da vidimo simulacije pravih situacija i događaja, izuzetno detaljno predstavljene koje oslikavaju kako su Francuska, Engleska, Kanada i UN pružila pomoć za vreme ove katastrofe.

Što se tiče same glume u filmu, ona je izvanredna. Don Čidl (Don_Cheadle) je definitivno prva zvezda ovog projekta, i njegov talenat je možda u ovom filmu u apsolutnom zenitu. Zaista jedna dirljiva i emotivna predstava, koja je ovu ulogu svrstala među najboljim performansima u toj godini. Don ima odličnu podršku u Sofi Okonedo (Sophie_Okonedo), koja nam prezentuje jednu stabilnu i dramatičnu rolu. A posebno još treba pohvaliti i Hoakina Finiksa (Joaquin_Phoenix) koji je izuzetan kao američki reporter. Iako ovaj film na prvi pogled ume da deluje kao da je prilično teško uključiti se u njega, zbog teške tematike o kojoj je zasnovan, ne morate da brinete, posle svega 5 minuta će te naprosto biti opijeni ovom pričom preživljavanja i herojstva u ovako epohalnoj razmeri.

Iako kinematografija i montaža nisu revolucionarni, može se reći da su prilično stabilni, konstatno drže čitav film pod kontrolom, i ne ostavljaju ni jednu scenu bez nekakvog osećaja tenzije. Zaista je ovo jedan izuzetno pametno sklopljen film, gde od glumačkog tabora, pa do muzike, svaki faktore je apsolutno odgovarajući.

Da sumiramo, “Hotel Rwanda” je jedan kvalitetan, emotivno napet i inspirativan film. Predlažem da pogledate jedan od najkvalitetnijih filmova iz 2004. godine.

 

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Odličan film o malo poznatim dešavanjima u Ruandi tih godina, kada je Bosna bila "centar medijske pažnje". Na kraju ostaje prilično gorak osećaj… Nisu sve žrtve iste. Jedno su Evropljani, drugo su Afrikanci. Licemerje svetskih sila.

  • U potpunosti se slažem, ali bar je tu film da edukuje one koji na ovakve stvari ne obraćaju pažnju!

 2. crna lampa

  Preporuka i sa moje strane 🙂

 3. Fino je što ste obratili pažnju i na ovaj relativno "stariji" naslov, mada je za mene sve u novom milenijumu novo.

  Velike sile nisu imale koristi od reagovanja, tako da je njima odgovarala krv u Africi, kao što im je odgovaralo mješanje u propast Jugoslavije.

  Predivan je film, pogotovo njegovi uvodni minuti su toliko divni, da muzika i afrički kolorit uvode u priču, koja počinje onim propagandskim oglasom sa radija, kako to samo političari znaju začiniti da bi manipulisali.
  Muzika je toliko emotivna, da me je u jednom trenutku dovela do suza.
  Film je uspio da me navede da malo proučim dešavanja u Ruandi, a prije toga sam samo znao njen geografski položaj.

  Inače, malo ste previše upotrebljavali naše prvo lice množine, pa povedite o tome računa. Tutsi i Hutu se pišu velikim slovima.
  I ovaj put niste otkrili radnju što je za pohvalu.

  Volim filmove o Africi, tako da ga srdačno preporučujem.