Incendies (2010)

Ovo je jedan od onih filmova, koji izvesno vreme što ga pogledali, tera vas iznova i iznova da ramišljate o tome šta ste tačno videli i čuli u njemu. “Incendies”, iako film malo sporijeg tempa, predstvalja sa filozofskog stanovišta priču o ironičnoj sudbini, ratu i miru, grešnima i nevinima, ljubavi i mržnji, osveti i opraštanju. Ovaj projekat, sa nekoliko interesantnih okreta, karakteriše se intenzivnom i dramatičnom atmosferom i poseduje nivo tenzije koji i nije baš jednostavan za gledati.

“Incendies” je četvrto ostvareje dotičnog reditelja, koji je inspiraciju za ovaj film našao u istoimenoj francuskoj predstavi. Iako nema nikakve sumnje da je ovo delo maestralno i kao predstava, mogu reći da je definitivno pravi potez bio staviti ovakvu materiju u drugačiju formu,.

Priča ovog ostvarenja je sledeća. Kada majka umre, i njen testament biva pročitan, blizanci, Dženi i Simon Marvan, bivaju šokirani bizarnim poslednjim insktrukcijama koje im mati ostavlja, i načinu na koji ista želi da bude sahranjena. Majka Naval Marvan, zahteva da je apsolutno neophodno da bude sahranjena gola, i to leđima okrenuta suncu, i pored svega toga u anonimnom grobu, dok se njena dva pisma koja je ostavila kod  knjigovođe familije ne isporuče u njeno ime. Da stvar bude još bizarnija, prvo pismo je namenjeno ocu blizanaca, koji se vodi kao mrtav, a drugo za njenog drugog sina, čije je postojanje došlo kao kompletan šok za sve u okolini. Ove nepredvidive okolnosti i izjave, stavljaju u pitanje blizance, i njihov odnos sa majkom, dolazeći na saznanje da ženu uopšte nisu poznavali, da su imali samo jedan planktonski odnos, i same ovakve činjenice ne čine ih voljnim da ispoštuju instrukcije svoje pokojne majke. Ovakvi šokovi ostavili su posledice na odnos bilzanaca i njihova shatanja. Dženi se povukla u sebe, i svet matematike, dok je Simon, reklo bi se izvukao deblji kraj, i čitav se svoj život borio sa bizarnošću koju mu je rođena majka priredila, ne uspevajući da preboli i preraste. Dženi napokon prihvata da obavi zadatak koji je ostavljen na njoj, da ispoštuje svoje obaveze, da pronađe oca za kojeg se smatra da je mrtva, i ubrzo joj se i Simon priključuje.

Narativ ovog filma se nalazi u različitim vremenskim periodima, imajući za primer dok Dženi luta nepoznatom zemljom, tragajući za nekim pokazateljima, dokazima, mi kroz niz flešbekova imamo priliku da vidimo Naval, na istom tom mestu gde joj se ćerka trenutno nalazi, samo u drugo vreme. Pored ovoga rečenog, film se još odlikuje odličnom i inovativnom kinematografijom, koja lepo uspeva da isprati težinu situacije, a i stabilnost emotivnog i psihičkog stanja aktera, kroz nekolicinu skromnih trikova kamere. Iako niko od aktera ovde nema bogatu karijeru, moram ih pohvaliti na fenomenalno obavljenom poslu, zbilja impresivno od čitavog kadra.

Ovo jedan izuzetno emotivno tešak film, sporog ritma, koji je nešto najbliže ekranizaciji “grčke tragedije ” što sam do sada imao prilku da vidim. Film nosi jasnu poruku da su zločini i posledice za iste univerzalne i van vremenske. Sjajan projekat, obavezno pogledati.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

13 Comments

 1. Sasa_Vojinovic

  Svaka cast za blog! Vrh!
  Slucajno sam naletio na njega i skinuo neke dobro ocijenjene filmove, i nisam se zeznuo! Odlican "osecaj za filing" pri izboru filmova i recenzije su bas kako treba, svaka pogadja u metu! Sto se mene tice, takva i jeste recenzija, a ne kao sto ti vec rece, prepricavanje filma!

  E sad malo o "Zeni koja pjeva"! Uf….. isplaka sam se ka malo dijete! Stvarno u centar!

  Poz i samo nastavi tako! Sve pohvale za trud!

 2. Miljan028

  Film je fenomenalan, mozes li mi samo reci molim te kako se tacno prevodi rec Incendies. Meni daje prevod vatra a to mi bas i nije logicno.

 3. Raborg

  Zaista odličan film, iako je na momente malo težak, Naziv filma bi se, inače, mogao prevesti kao zgarišta, što je verovatno u vezi se sirotištem u koje je otac/sin Nihat Maj bio ostavljen, a njegovim spaljivanjem je zapravo i počela sva drama glavne junakinje.

 4. granabl

  Филм је врло добар, био био и одличан, али мислим да има превише политичке пропаганде, бар сам такав стекао утисак. Либански рат је заиста компликован, а није главна тема филма, и мислим да је могло проћи и без неких детаља који лако утичу на гледаоце (калашњиков са иконом Богородице док убијају дјецу).
  8/10

 5. Pingback: Kakav je film? » Zatvorenici – Prisoners (2013)

 6. Snežana

  Auuuu, kakav film. Ostavio jak utisak na mene.

 7. Kiza

  Htedoh nekome da preporučim ovaj film, i pošto sam zaboravio naslov, gugl me već na "kanadski film …" usmerio baš ovamo i baš na ovaj film. Mnogo mi je drago što kako iz recenzije tako i iz drugih komentara zaključujem da moj utisak o filmu uopšte nije bio subjektivan, već da je stvarno u pitanju kvalitetan film. Jedan od onih na koje slučajno naletiš (na RTS 2 čini mi se u neko "nevreme") i koji te pričom "kupe" i vežu za sebe. Na momente težak, ali sa pričom, koja možda malo hiperbolično, priča o svim užasima gradjanskog rata i o tome kako ljudske sudbine mogu uticati na to u kakvu će se osobu neko pretvoriti.

 8. milan

  Naval Marvan je dva puta silovana u filmu, jednom od Abu-a (Nihat), a drugi put od Jarvana, kakva je paznja njemu pridodata?

 9. Pavlov

  Bravo za recenziju! Pozdrav za brata!