Les triplettes de Belleville – The Triplets of Belleville (2003)

“Les triplettes de Belleville” je jedno izuzetno originalno ostvarenje, mnogo čudnije nego inače što srećemo kada je reč o animiranim filmovima. Ovo je pvi dugometražni projekat Silvana Šomea (Sylvain_Chomet). Ovaj prvenac poseduje kombinaciju kompjuterske moderne sa starom i tradicionalnom animacijom, dižući nivo kompleksnosti toliko visoko da mu je bilo potrebno pet godina da završi ovaj film. “Les triplettes de Belleville” je tehnični veoma impresivno i vizuelno originalno delo, koje daje samom terminu “animirani film” potpuno novu dimenziju. Iako ovaj film faktički ne poseduje dijaloge on daje jednu konkretnu kulturološku kritiku koja će definitivno biti razlog za veliku debatu posle samog filma.

Ono što čini tako posebnim film “Les triplettes of Belleville” jeste njegova izuzetno jednostavna priča, koju i malo dete olako može da prati, ali u isto vreme poseduje i toliko mnogo slojeva i poruka koje će svakako uzdrmati i starijeg posmatrača. Mi pratimo priču jedne bakice, madam Souza, koja živi u trošnoj kući pored pruge sa svojim unukom i psom. Bakica pokušava na sve načine da učini malog dečaka sretnim, i kada otkriva njegovu ljubav prema biciklizmu, ona mu kupuje jedan. Nekoliko godina kasnije, mi vidimo dečaka, sada već momka kao ozbiljnog takmičara u predstojećem “Tour_de_France-u”, koji ima pored sebe i dalje njegovu vernu bakicu, sada već u ulozi trenera. Tokom same trke, dečak i još nekoliko učesnika bivaju kidnapovani, i bakica uz pomoć svog psa, kreće u potragu za svojim unukom, da ga spase, i vrati kući, a pri tome nemajući ni dinara kod sebe.

Ovo je zaista emotivno težak film, koji se bavi ozbiljnim problemima, trgovinom ljudi, koji i u današnjosti predstavljaju značajan problem. Ovo delo nije, dakle, najveselije prirode, jer poseduje zbilja mračnu atmosferu sa prilično nakaradnim likovima, ali je zaista pravo umeće kako ovakav tip projekta, crtani film, bez ikakvih dijaloga može biti tako emotivno efektan. Postoji par muzičkih mumera, i skoro nijedna reč, a opet je vrlo interesantan, što pokazuje da film može biti brilijatno ispričan i kroz samu akciju i animaciju.

Ovo je zaista impresivan animirani film, koji će mnogo više uticati na odraslu publiku. Smatram da stvarno nema potrebe dalje nepotrebno objašnjavati i hvaliti ovaj film, pogledajte ga sami i procenite njegovu vrednost.

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. aleksandra

    odličan!!! i po sto puta opet odličan! najviše volim psa iz filma, nekako mi je divan 😀

  2. Pingback: Kakav je film? » Iluzionista – L’illusionniste – The Illusionist (2010)

  3. "jednostavna priča, koju i malo dete olako može da prati, ali u isto vreme poseduje i toliko mnogo slojeva i poruka koje će svakako uzdrmati i starijeg posmatrača" .. posle ovoga ne znam sta da kazem 😀
    sasvim zasluzena desetka 😀
    P.S. cekam jos koji sa ovakvom vrstom animacije 😉