Poverljivo iz Los Anđelesa – L.A. Confidential (1997)

Fantastičan film o kriminalu, korupciji i pravdi. Ovo je jedan od onih projekata koji sadrže omnibus izuzetno poznatih i poštovanih glumaca, koji za razliku od većine filmova gde se ovoliko mnogo uloži u kasting, nije tu kako bi privukao publiku na zvučna imena, već naprotiv poseduje jednu izuzetnu i zamršenu priču, ispričanu na veoma kvalitetan način. Ne bi se reklo da su ovo uzaludno bačene pare na imena, pošto je svako zaista na vrhuncu zadatka, i znatno donosi u realizaciji ove intrigantne priče.

Tema ovog filma vezana je za Los Anđeles u pedesetim godinama prošlog veka, ali ne za onu njegovu glamuroznu stranu, ispunjenu bilstavim svetlima i Holivudom, već onaj mračni deo, koji se krije iza ovog paravana. U “Poverljivo iz Los Anđelesa” se ovde fokusiramo na tri policajca koja navodno rade zajedno, ali imaju dosta različito viđenje i tumačenje iznošenja i podržavanja pravde. Rusel Krov (Russell_Crowe) tumači Bada Vajta, koji je usijana glava i eksplozivan, Kevin Spejsi (Kevin_Spacey) Džeka Vinsenesa, koji je mnogo više prezenter na popularnoj televizijskoj emisiji, nego što stvarno obavlja svoja poslovna zaduženja, i na kraju imamo Gaja Pirsa (Guy_Pearce) kao Edmunda Ekslija, mladog i novog na dužnosti, koji sve rešava po pravilniku. Za razliku od gore pomenutih njegovih kolega, Eksli stvarno veruje u moto: “raditi sve što je potrebno kako bi se pravda istera” , pa čak iako to znači  i sebe uprljati.

Elem, ovo je jedan vid uvoda za ono što sleduje. Priča se pokreće tako što se ova tri lika nađu na jednom slučaju koji je posledica masakra, i iako deluje prilično rutinski i jasno što se ovde dogodilo, ubrzo se saznaje da tu ima mnogo više faktora nego što deluje na prvi pogled. Što više film napreduje, mi zajedno sa likovima ulazimo u jedan odgroman lavirt laži, prevare i misterije, gde će naši heroji morati da udruže svoje individualne kvalitete, kako bi razrešili ovu zagonetku.

Dosta toga kod ovog filma leži u kvalitetu sporednih likova, koji su bili odlični, i bivaju tumačeni od imena kao što Kim Besindžer (Kim_Basinger)  i Deni De Vito (Danny_De_Vito), ali ne bih želeo sada da razotkrivam previše.

Pošto je zaista mnogo kvalitetnih rola od fantastičnih glumaca ovde pokazano, malo ću više generalizovati nego inače da ne bih sada previše duboko zalazio. Znači, “Poverljivo iz Los Anđelesa” je prvenstveno jedna izuzetno intrigantna i kvalitetna priča, sa mnogo, mnogo okreta i zapleta,. Ovaj film pored toga služi i kao eksponat za najkvalitetnije glumačke talente jedne izuzetno uspešne generacije. Ove izuzetno kompleksne likove, koji su podjenako unikatni i posebni su predstavljeni na jedan impresivan način od fenomenalne ekipe.

Pogledajte ovaj film i uživajte u izuzetno kvalitetnoj krimi misteriji.

 

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Boki

  A sto samo 8? Od mene desetka oko vrata.

 2. milos

  zasto samo 8 :/ pa ovo je film u rangu chinatowna i usual suspect-sa, tj sam vrh neo noar filma

 3. milos

  moram jos jedan komentar da stavim: OBOZAVAM OVAJ FILM 🙂

 4. jovan

  Odlican film, ali sa toliko mnogo likova i toliko zakomplikovanom pricom da sam nekoliko puta morao da ga premotavam unazad i da procitam par tekstova sa interneta da bih uspeo sve da povezem. Od mene ocena 9/10.

 5. vesko

  sjajan film obozavam Kim Bejsindzer od mene 10