Šindlerova lista – Schindler’s List (1993)

Holokaust je definitivno jedan od najstrašnijih i najupečatljivijih događaja dvadesetog veka. U periodu između 1938 – 1945 godine, Jevrejska populacija je bila uhođena i izdvajana, imajući kao rezultat nemilosrdno ubijanje oko šest miliona nedužnih ljudi. Usred svog ovog pokolja, jedan čovek je odlučio da se založi i istakne, tako što će spasiti oko 1100 ljudi, što žena, što dece ovih trenutno potlačenih ljudi.

Ovaj heroj, Oskar Šindler, čija su dela tema ovog projekta, je bio Zuditen nemački industrijalac (Sudeten_German), koji je voleo raskošan život, kao jedan veliki i imućni ženskaroš. Šindler je bio jedan od onih sa odličnim osećajem za biznis, pogotovo onog koji se radi na crno. Malo je stvari do kojih se ovaj čovek  nije mogao dočepati, a pored toga bio je svakako i osoba koju treba da poznajete, ako me razumete šta želim da kažem. Ovakva struktura poslovanja se zove kupovina prijatelja, gde pojedinac svoje novoformirane  saveze koristi kako bi mu pomogli u njegovim budućim poslovnim poduhvatima. Kada su nekoliko hiljada poljskih jevreja bili smešteni u geto, u Krakovu, Šindler je video prilku da iskoristi svoje poslovne talente, angažujući razne sitne jevreje, kako bi uz pomoć svojih jakih konekcija uspeo da se znatno obogati. On ulazi u biznis sa ovim ljudima, iako su ozloglašeni, njemu to ne predstavlja problem. Ali kada dođe, Amon Goet u priču, čovek  koji je idealna slika zla nacističkog režima, svtari se naglo menjaju. Amon je zadužen za kamp gde su radnici stituirani, i mora biti titran i podmićen kako bi Šnajder mogao doći do svojih zaposlenih. Ovakve stvari će znatno uticati na našeg protagonistu, i daće nam jedan veoma interesantan okret u njegovom razmišljanju i interpretaciji čitave te situacije vezane za Drugi svetski rat.

Ovaj film je zaista impresivan, i definitivno  izvlači najbolje iz svog kastinga. Liam Nison (Liam_Neeson) je sjajan kao ovaj namazani biznismen, opijajućeg šarma. Što više film postepeno napreduje, sve više se i njegova perspektiva menja. Nison je ovda pokazao svoje talente, dajući jedan multislojeviti performans osnovan na kombinaciji između samouverenosti, neodlučnosti i sumnje. Naš protagonista kroz čitav film reklo bi se evoluira, imajući postepenu i temenju transformaciju od ratnog profitera do pravičnog čoveka. Nison ima sjajnu podršku u Benu Kingzliju (Ben_Kingsley) i Ralfu Fajnsu (Ralph_Fiennes), obojica su podjednako kvalitetni i kompleksni.

Reditelj Stiven Spilberg (Stephen_Spielberg) fantastično uspeva da oslika osećaj terora od strane nacističkog uređenja, kao i dramtične i vizualne momente proizvoljnog ubistva i muke potlačenog naroda.

“Šindlerova lista” je odavanje počasti i priznanja svima onima koji su izgubili živote u Holokaustu, i pored toga jedna dramatična ekranizacija mračnog i zastrašujućeg perioda za vreme Drugog svetskog rata. Nivo užasa je znatno podignut fantastičnom crno-belom kinematografijom, podsećajući nas na stare nemačke ekspresionističke filmove. Spilberg odlično manipuliše ovakvom realizacijom, dajući sebi mogućnost da bude oštar i slikovit, a da opet ne zađe u neukus.

Fenomenalan film, obavezno pogledati.

Ocena:  10/10vlcsnap-2010-09-12-20h17m40s111

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

10 Comments

 1. Ja jos nisam skupio hrabrosti da gledam ovaj film. Posle svakog filma o drugom svetskom ratu padnem u mini-depresiju, tako da cu prvo da roknem neki prosac pa da se smestim i uzivam 🙂

  • Ni slučajno nemoj da ga propustiš! Film je savršen i baci se na njega što pre! Možda najbolje jedno veče sam da ga odgledaš. Al ja svaki put mogu da se rasplačem na njega, tako da – pripremi se!

 2. Godfadr

  slazem se da je dobar, ali Spilberg cesto zna da pretera i da napravi bas duge "evo vam placite" scene, pa bih mu dao mozda 8/10, nikako cistu desetku… moje misljenje naravno 😉

 3. mario

  Odlican film…i odlican sajt..svaka cast na kvalitetnim "testovima" filmova 🙂

 4. N. K.

  Jutros pogledao film – stvarno odličan. Ralf Fajns je odigrao fenomenalno svoju rolu. Vredi izdvojiti tri sata za ovo ostvarenje!

 5. amelie

  fenomenalan film,toliko je poseban i jako emotivan,kritika takodje odlicna,toliko mi se dopadaju da sam na sajtu vec 3 sada:)

 6. Pingback: Шиндлерова листа | Подвижничка слова