Shine (1996)

Film “Shine” nastoji da ispriča životnu priču Dejvida Helfgota, sjajnog pijaniste koji je uspeo uz pomoć svoje supruge da prevaziđe duševne bolesti i vrati se muzici. Ovaj film je ipak fiktivno tumačenje momenata iz života ove individue, ali i pored toga što nije istinita priča, film svakako uspeva da bude izuzetno dirljiv i intrigantan.

Dejvidov otac je nemački imigrant koji se nastanio u Austriji. Dejvid je samouki pijanista koji pokušava da prenese svoju ljubav i poznavanje ovog instrumenta na svog sina. Iako se u ovom odnosu može osetiti ljubav, Dejvidov otac je ipak jedan izuzetno oštar čovek koji ne uspeva sa svojim sinom da izgradi odnos koji bi naš protagonista uspeo da razume. Dejvidov otac, Piter, uči svog sina da bude ambiciozan i konstantno ga postiče da bude najbolji u tome što radi, ali kada Dejvid napokon krene da dobija prilike da ostvari svoju karijeru, da putuje i nastupa, Piter mu zabranjuje da se upusti u svoj san i tu dolazi do problema na kojima će se ovaj film fokusirati. Piter je jedna izuzetno isfrustrirana osoba pošto je svašta video u svom životu, i kao posledicu njegov gubljenja strpljenja, Dejvid ispašta kako fizičkim, tako i mentalnim nasiljem. Dejvid napokon uspeva da se otrgne iz kandži svoga oca i odlazi u London, gde  dobija nervni slom. Ostatak filma se centrira na njegovom povratku u Austriju u zagrljaj njegove žene.

Glumačkim kadrom definitivno dominiraju Džefri Raš (Geoffrey_Rush) i Armin Mjuler-Stal (Armin_Mueller-Stahl). Oni nam prezentuju jedan vrlo specifičan odnos između oca i sina. Raš fantastično oslikava simpatičnog muzičara koji muca, brzo priča, i izražava se kroz muziku, dok Mjuler-Stal daje sliku čoveka koji je u isto vreme užasavajući i za žaljenje.

Ovo je zaista jedna fantastična  i vrlo inspirativna priča ispričana kroz odlične performanse kastinga i prelepu muziku. Iako generalno lak za pratiti, ovaj film u sebi sadrži nekolicinu dramatičnih scena koje će vas sigurno uzdrmati. Solidan film, preporučujem svima.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. aleksandra

    trenutak kada odsvira bumbarov let u kafiću, a svi skupljaju vilice po podu…neprocenjivo!

  2. Fantastičan film, samo čovek treba da bude dovoljno otvoren da bi ga shvatio kako treba. I super recenzija!

  3. Džefri Raš me u ovom filmu podseća na Porky Pig 🙂 ali odlična gluma, nema šta… Kao totalni laik gledala sam film u društvu pijaniste, i tako saznala da je delo koje je izveo i koje je prouzrokovalo njegov mentalni kolaps traje 45 minuta, što se iz par minuta scene iz filma ne može pretpostaviti…