Vozvrashchenie – The Return (2003)

“The Return” je zaista jedno impresivno ostvarenje, tačnije remek-delo, koje je za divno čudo i prvenac reditelja Andreja Zviaginsteva (Andrei_Zvyagintsev) koji je u ovom projektu pokazao toliko mnogo talenta i razumevanja za ovaj vid medija, da je automatski bio i nagrađen zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji (Venice_Film_Festival). Čar ovog filma se krije u kontrastu između događaja koji se stvarno odvijaju i pitanjima i zagonetkama koje formiraju poslednji trenuci filma. “The Return” najpre ostavlja utisak misteriozne, psihološke drame, ali neposredno po svom završetku, čitavo iskustvo savršeno će vam se uklopiti u definiciju termina alegorija.

Priča ovog filma se centrira oko dva brata, Andreja i Ivana, koji žive sa svojom majkom i bakom u određenom primorskom selu u Rusiji. Jednog dana, totalno iz vedra neba, otac ove dvojice dečaka se vraća kući posle davesetpetogodišnjeg odsustva iz njihovih života. Kako bi se iskupio za izgubljeno vreme, otac se odlučuje da svoje sinove vodi na pecanje, i skoro odmah daje nagoveštaje duboke psihičke neuravnoteženosti, sklonosti ka maltretiranju i nasilju. Pored toga on daje utisak da se bavi nekim sramnim poslovima, za koje ni mi kao publika, ni dečaci nismo u potpunosti sigurni, ali definitivno postoje razlozi za sumnju.

Svaki momenat u filmu je neki novi vid otkrovenja i simbolike. Fantastični reditelj nam sjajno pokazuje kako dečaci kompletno različito reaguju na pojavu i postojanje svoga oca. Dok je Andrej očajan za figurom oca, i voljan je da proguta sve znake neuravnoteženosti, pa čak i opasnosti, Ivan sa druge strane, potkovan gnevom i gorčinom toga što ih je na toliko dugo ostavio i odbacio, prilazi čitavoj situaciji mnogo opreznije, sa rezervom i ne baš velikim poštovanjem. Film je zasnovan na interankciji ova dva faktora i na kraju predstavlja kompleksno i duboko tumačenje odnosa između dece i očeva.

Veoma je teško opisati kvalitet glume ove dvojice mladih momaka, spektar emocija koji se oslikava na njihovim licima je više nego dovoljan da vas kompletno uveče u film i situaciju u kojoj se ovi protagonisti nalaze. Pored svih dobrih strana, ovaj film nosi sa sobom i tragediju, pošto se akter koji tumači Andreja, Vladimir Garin (Vladimir_Garin), udavio dva meseca pre nego što je film izdat.

Posebno treba pohvaliti fantastičan scenario koji je omogući da imamo uvid u vrlo intrigantan razvoj likova, time što zaplet nije stavljen u prvi plan. Scenaristi su namerno oslikali oca tako mutnim, kako bi nam formirali osećaj misterije i opasnosti. Film nas na kraju ostavlja sa vrlo teškom i ne baš konvencionalnom konkluzijom, koja će nas terati da razmišljamo dugo o njemu pošto se završi. Fantastičan film, sve preporuke.

 

Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. Ufi

    Ne mogu naci prevod za ovaj film, a tako mi se gleda…Da li mozda neko moze pomoci?

  2. Saša V.

    @Ufi: probaj na http://titlovi.com/ ja sam tu našao!
    A što se tiče Rusa, kao po običaju, teška psihologija! Teška drama, pa još sa svim tim psihološkim aspektima! Au kako znaju da ubodu u žicu, svaka im čast!
    Vrhunski film, ultra mega giga!

  3. Joca

    I još jednom kritičarevo viđenje i ocena poklopili su se sa mojim. Ne znam kako ću se osećati kad jednom kritika "iskasapi" neki moj omiljeni film. Evo recimo ovaj, koji se meni mnogo svideo a kod kritike nije prošao najbolje
    http://www.imdb.com/title/tt0107023/

    uz generalnu napomenu da bi moglo da bude više ruskih i čeških filmova. Film naravno ima i ljubavnu priču, i to krajnje neobičnu…

  4. kalimero70

    odlican film,djecaci glume fantasticno,veliko otkrovenje ,cista 10

  5. nikola

    film je fantastican,jedan od najboljih ruskih koje sam imao prilike da gledam..
    svaka preporuka…posebno su zanimljive fotografije na kraju filma koje idu u slajdu…