Amadeus (1984)

Kao plod fantastične kolaboracije Sola Zenca (Saul_Zaentz), Pitera Šejfera (Peter_Shaffer) i Miloša Formana (Milos_Forman) iz 1984. godine, dobijamo priču o Wulfgengu Amadeusu Mocartu (Wolfgang_Amadeus_Mozart), viđenu kroz oči rivalnog kompozitora, Antonija Salierija (Antonio_Salieri). Ova retrospektiva Salierijevog života, u kojoj je Mocart imao krucialnu ulogu, je ispričana u “flashback” narativu,. Film otpočinje tako što duboko depresivni Salieri pokušava da izvrši samoubistvo, i pri tome izjavljuje da mu je žao što je ubio Mocarta, pre nekih tridesetak godina. On preživljava ovaj pokušaj, i biva automatski smešten u mentalnu ustanovu, gde otvara dušu jednom mladom svešteniku, i priča svoju istoriju ljubomore i prosečnosti.

Kroz ovaj monolog mi ćemo dobiti slike o Salierivom odrastanju u Italiji, prvim susretima sa mladim Mocartom, kao i tugu koja ga ceo život prati, to što mu Bog nikada nije dao talenat da stvara muziku koja će ostati zapamćena, i što mu je umesto toga poslao Mocarta da ismeva njegova ograničenja. Iako je film “Amadeus” ispunjen gnevom, ljubomorom i generalno unutrašnjim patnjama, mi kao publika imamo priliku da uživamo u slavi jednog velikog i cenjenog čoveka, fantastičnoj muzici, raskošnoj atmosferi doba gde je muzika izgovarala naše emocije.

“Amadeus” je projekat koji je prelepo snimljen. Kako što i sam reditelj tvrdi, Miloš Forman, pošto je film snimljen u Pragu, jako malo setova je pravljeno, korišćena je lepote koju nudi ovaj grad, koje su naravno i dalje zadržale stil doba u kojem je smeštena radnja ovog filma.

Likovi u filmu su impresivno formirani. Mi vidimo ovde da Salieri poštuje i obožava stvaralaštvo Mocarta, ali je duboko uzdrmam i povređen svojom, pa nazvaćemo prosečnošću. “Amadeus” je bio nominovan za 9 Oskara, a osvojio je 8, samo zato što je Tom Hulc (Tom_Hulce) pogrešno nominovan u kategoriji “najbolja muška uloga” umesto kao sporedna, jer ipak on tumači lik Mocarta, a već smo ustanovili da je tema ovog filma ispričana kroz oči Salierija. Svakako fantastičan film, ispraćen sjajnom kinematografijom, kostimografijom, glumom i muzikom, svi faktori su na broju da bi se “Amadeus” mogao smatrati klasikom.

 

Ocena: 9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. natasa petrovic

  Imala sam pa otprilike 10 godina kada sam pogledala ovaj film. Nisam mogla sebi da dodjem danima. To je jedan od najboljih filmova koji sam pogledala. Originalan scenario, savrsena gluma, nov pristup biografiji jednog tragicnog genija. Film za sva vremena. Kako obozavati i klanjati se necijem talentu, a onda ga bez milosti zbog istog tog razloga unistiti. Ne mogu recima opisati svoja osecanja, mogu samo svima da preporucim da ga pogledaju. Ja sam ga pogledala nekoliko puta i efekat je uvek isti…

 2. nikola

  sjajan…sjajan film…10/10
  Mozarta ovaj svet nije zasluzio …ali ostavio je dubok trag …

 3. Nikša

  jel mi moze neko dat link za kratki sadrzaj a da nije na wikipediji treba mi za skolu