Exit Through the Gift Shop (2010)

“Exit Trough the Gift Shot” je prvi dokumentarni film koji je režirala tajnovita legenda ulične umetnosti, poznata široj javnosti jedino po svom pseudonimu, “Banksy“. Ovaj ulični umetnik koji veoma vešto već godinama krije svoj identitet, nam predstavlja jedno veoma kompleksno, misteriozno i vrlo provokativno delo. Ovaj dokumentarac sadrži sve faktore koji bi ga činili fantastičnim filmom. Poseduje jedan izuzetan brz i zabavan tempo, mini istoriju i uvod o crtanju grafita, kao i interesantnog i bizarnog protagonistu. E sada, ono što ovakvo odlično dizajniranom ostvarenju dodaje dubinu jeste to što vas autentičnost samog ostvarenja i dalje drži u magli, da li su sekvence kojima smo izložene zbilja stvarne, ili Benksi, bivajući “trickster” kakav inače jeste, nam servira još jednu skrivenu poruku. “Exit Through the Gift Shop” na jedan vrlo provokativan način kritikuje komercijalizaciju ulične umetnosti.

Ideja za ovaj film nastaje kada Benksiju na određenom skupu prilazi francuz koji trenutno živi u Los Anđelesu, po imenu Teri Geta (Thierry_Guetta), koji već izvesne godine pokušava da napravi dokumentarac o uličnoj umetnosti i grafitima, i Benksi predstvalja poslednje veliko i uticajno ime koje on smatra da mu je bilo neophodno za njegov film. Ovaj nekadašnji vlasnik butika, poseduje neverovatnu ljubav prema kameri, i on je putem rodbinskih odnosa sa francuskim uličnim velikim umetnikom “Invader-om” uspeo da uđe u čitavu scenu, prateći kasnije umetnike kao što su Šepard Feri (Shepard_Fairey), ostavljući  na kraju Terija sa stotinama sati sirovog, ne montiranog materijala. Kasnije stupanje u kontakt sa Benksijem, inspiriše francuza da se sam oproba u ovom svetu uličnih umetnika, i pruži svoj doprinos pod pseudonimom “Mr._Brainwash“.

Benksijevi prvi otisci u svetu filma stvaraju kombinaciju slatko-kisele doze humora i političke satire koje će zaokupirati vašu pažnju. Važno je napomenuti da pored svih ovih faktora ovde je ipak reč o dokumentovanom filmu, a ne “mocumentary-ju”, pošto ovde su lepo zabeležini ključni istorijski momenti u svetu ulične umetnosti. Ovo je projekat jasno kapitulira onaj osećaj uzbuđenja koji se formira od neočekivanog.

Postoje razne teorije da je ovo jedna velika šala, i Benksijeva sarkastična poruka da naivnost publike i gruba komercijalizacija umetnosti nemaju kraja. “Mr. Brainwash” persona postoji, a sada da li su je Benksi i Teri zajedno napravili samo za ovu svrhu, to ne možemo znati. Sam pseudonim Terija kao autora (Mr.Brainwash) i “Life is Beautiful” naziv njegove velike izložbe, kao i kvalitet njegovih dela, mogu stojati kao znaci sarkazma i podsmevanja nivoa konzumerizma u nama, ali to sve ostaje sada na pojedincima da tumače. Ovo je zbilja fantastičan film i nikako ga ne treba propustiti.

 

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Odlican, a kolko je sve to stvarno tako .. mogu da se kladim da postoji jos kulija prica iza ove koja je ispricana 🙂 al u svakom slucaju ne sme da se propusti! 🙂

  2. Film je genijalan, kao i sam Banksy.
    Međutim, način na koji je on napravljen je diskutabilan. Ljudi (ma kakvi da su) nisu zidovi. Niko nema prava da se poigrava tuđim životom, a Banksy je upravo to uradio sa Terijem.