Hanna (2011)

“Hanna” je zaista triumf. Iako po samom trejleru i konceptu stvarao se osećaj da ćemo gledati jedan klasični devojčica super vojnik akcioni film, “Hanna” uspeva da iznenadi i pruži mnogo kvalitetniji, interesantniji i kompleksniji sadržaj koji će svakako držati publiku uključenom kroz čitavo trajanje filma.

“Hanna” govori priču o istoimenoj šesnaestogodišnjoj devojčici koja je čeo život provela u šumi, pripremajući se da se uključi u civilizovani svet, i suoči sa svim opasnostima i rizicima koji su specifični za ikakav trag o njenoj egzistenciji. Za nju je izuzetno zainteresovana agentica iz “CIA“, a ipak da saznate kakvi su motivi za tako nešto, moraćete da pogledate film pošto smatram da bih odavanjem ovakvih informacija prilično mnogo naudio faktoru misterije koju ovaj film nosi.

“Hanna” fantastično utiče na dva osnovna čula koja koristite dok gledate neki film, a složićemo se da je to vid i sluh, i tako uspeva da iskoristi svoj maksimalni potencijal. Prelepa kinematografija, bogata izuzetno neobičnim stilom, omugućava nam da uz, pa recimo još i uz pomoć nepredvidivog narativa, vidimo stvari u potpuno novom svetlu nego što smo navikli za filmove sa prafiksom akcije u njima. U ovom filmu zaista možemo videti raznolike pejzaže koje se prostiru od zamrznute Finske šume, preko pustinja Maroka, do znamenitosti i lepota Berlina. Tehnika i sam hod kamere u ovom ostvarenju je nešto što će vam definitivno pasti za oko i učiniti ovaj projekat memorabilnim.

Što se tiče muzičke pozadine, iako nisam nikakav fan sastava “Chemical_Brothers“, uopšteno elektronske muzike, mogu reći da sam prilično zadovoljan soundtrack-om. Zaista interesantan i neobičan izbor muzike za ovakav žanr filmova, ali je fantastično uklopljen, stvarajući posebnu atmosferu koja biva vrlo efektna.

Akcione sekvence u filmu su izuzetno zanimljive i veoma učestale, dajući čitavom narativu jedan dinamičan tempo, održavajući nivo adrenalina i čineći čitav film uvek interesantnim. Ono što je posebno čudno u ovom projektu jesu neočekivani segmenti humora, koji su vrlo kvalitetni i urnebesni u određenim momentima.

“Hanna” je veoma uzbudljiv akcioni triler brzog tempa i neobične atmosfere. On u sebi sadrži fantastične performanse svog glumačkog kadra, a posebno bi napomenuo odlične predstave Saoiris Ronan (Saoirse_Ronan), koja je pružila do sada u svojoj karijeri najbolju rolu, a pored nje i odličnog Erika Banu (Eric_Bana) i Kejt Blanšet (Kate_Blanchett). Vrlo interesantan i neobičan film, sve preporuke.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

12 Comments

  1. Htedoh da gledam, al' imala sumnjicu da je možda đubre, al' hvala ti, sad ću, pa javljam šta mislim

  2. Ne razumem zašto si nahvalio film uzduž i poreko, a na kraju je ocena samo 7 od 10 ?

    • Zato što se malko logika priče raspada, a ima i par kliše ispada, ali je generalno vrlo zabavan.

  3. Gledala, javljam, pa ono jes 7 od 10, dobar, drži pažnju, priča kul, al' kraj…. je mogao biti…drugačiji. Al' kul film, treba se gledati

  4. Napokon odgledala. 🙂

    Ovo mu dođe neka kombinacija Dark Angel i Kyle XY? 🙂 Nije loš film, mada je IMHO, prepun bizarnih i pomalo nelogičnih stvari. 'Ajde to što na kraju ništa nije objasnio (da ne spojlujemo) i što se završio… pa, kako je i počeo, nego što mi par stvari fakat nije jasno. Recimo, gej plavušan i 2 skinheda sa njim koji ganjaju Hanu uzduž i popreko, radeći prljavi posao za CIA?

    Čekaj, ovo je možda skriveni društveni komentar autora filma? Sprega CIA, gej populacije i ekstremne desnice? Hmm. 🙂 Sad čitav film posmatram drugačije. 🙂

    Sve u svemu, zabavan je – iako ne donosi ništa revolucionarno i novo. Muzika je OK, neka rešenja reditelja nisu baš najsrećnija, al' 'ajde, dinamično je. Raspodela uloga je za pohvalu, mala Sirša Ronan (svi se muče sa pravilnim čitanjem njenog imena, jbg, tipično irsko 😀 ) je ponovo odvalila.

    6.5/10

    • Da, malko se samam logika i težina priče raspada, ali meni što se svidelo jeste taj neobičan, pa mogu i rei "artsy" pristup ovakvoj tematici. Prilično me je i kvalitet i kvantitet humora iznenadio, ali sama kinematografija je zaista sjajna.

  5. opetnaistommestu

    Film mi je ostavio loš ukus u ustima. Režiser kao da nije znao šta hoće. Malo stereotipne akcije, malo art momenata, ali sve je to loše smiksovano i izgleda kao mućkalica sastavljena od kobasice i sladoleda. Nije mi jasno šta se htelo sa britanskim turistima. U nekoliko navrata se toliko duboko ulazi u likove oca i majke (pogotovu majke), značajnim detaljima se secira njihov odnos i priroda, a onda se puštaju niz vodu i faktički čine dekor. Plavušan i skinsi nemaju nikakvu funkciju sem da izigravaju farsične stereotipe ali se i u tome preteralo toliko da postaje muka gledati ih. Da su na isti način prikazani u drugom filmu, sa namerom i funkcijom – ti likovi bi, takvi kavi su, bili fantastični. Finale filma obiluje artsy kadriranjem i montažom. Kome je ovaj film namenjen? Gledaocima koji vole akcione blokbastere ili gledaocima koji vole umetničke filmove? Jedno sa drugim ne ide, ili barem ne u ovako grubom spoju. Matriks momente u fajtu neću ni da analiziram.

    Sa druge strane, muzika je u scene inkorporirana fantastično. Ne sećam se da je negde muzici tako data skoro uloga protagoniste. Za desetku! I naravno – lokacije. Lepo je videti sve ono, samo ovde je to bez ikakve dublje svrhe sem da devojčica koja ceo život zna samo za sneg uspe da vidi što širi spektar krajolika dok smo mi sa njom.

    Volim neobične spojeve (kad se samo setim dragulja pod nazivom Brick), ali ovo je miks koji ili nije dobro izveden ili ga ja nisam razumeo.

  6. Ajkula09

    “Hanna” je zaista smeće. Iako po samom trejleru i konceptu stvarao se osećaj da ćemo gledati jedan klasični devojčica super vojnik akcioni film, “Hanna” uspeva da iznenadi i pruži mnogo gluplji, zamorniji i dosadniji projekat, koji će svakako držati publiku ,,besnom za sve pare'' kroz čitavu duraciju filma.

    “Hanna” govori priču o istoimenoj šesnaestogodišnjoj devojčici koja je čeo život provela u šumi, pripremajući se da se uključi u civilizovani svet, i suoči sa svim opasostima i rizicima koji su specifični za ikakav trag o njenoj egzistenciji. Za nju je izuzetno zainteresovana agentica iz “CIA“, a ipak da saznate kakvi su motivi za tako nešto, moraćete da pogledate film pošto smatram da bih odavanjem ovakvih činjenica prilično mnogo naudio faktoru misterije koji ovaj film nosi.

    ,,Hanna'' pokušava da nas ubedi da devojčica koja prvi put ubija ljude radi to staloženo i mirno, kao da ubija zeca, da ima fotografije, a ne zna šta je muzika , da običnim ljudima na odmoru nije čudno to što ona donosi neku odranu životinju i kaže ,,Donela sam doručak''…

    Takođe, film je prepun sitnih grešaka: U jednoj sceni, ona je na merdevinama u klasičnom otvoru u zemlji, odk iznan nje u sekundi prolazi više kamiona, jedan po jedan, a u sledećoj sceni je ona prikačena za dno nekog od tih kamiona, u jednoj sceni ona ima haljinu sa kapuljačom na glavi (u koju se njeno zatvorsko odelo čudesno pretvorilo), a u sledećoj kapuljače nema ni na glavi, ni na haljini…

    Što se tiče muzičke pozadine, uopšte nisam primeto nikakvu muziku u filmu, i mislim da niko neće, pošto će se nervirati glupostima kojim ovaj takozvani film obiluje.

    Akcione sekvence u filmu zaista nisu zaimljive i nema ih puno, dajući čitavom narativu jedan dosadan tempo, održavajući nivo adrenalina na nuli (pošto kada se pojave akcione scene nisu nizašta) i čineći čitav film uvek dosadnim. Ono što je posebno čudno u ovom projektu jesu neočekivani segmenti humora, koji su zaista loše uklopljeni i zaista neprimetni (tek kada se potrudite shvatite da je to što ste videli trebalo da bude smešno).

    “Hanna” je veoma glup izgovor za akcioni triler. On u sebi sadrži performanse svog glumačkog kadra, a posebno bi napomenuo predstave Saoiris Ronan (Saoirse_Ronan), kojoj se smeši Holivud, čim uspe da promeni izraz lica u nekoj od scena, a pored nje i imamo i neprimetne Erika Banu (Eric_Bana) i Kejt Blanšet (Kate_Blanchett). Hanna je zaista bedan izgovor za film i ne vidim razlog za preporuku, osim ako ne želite da potrošite 105 minuta na nerviranje, dosadu i gluposti.

    Ocena: 1/10

    • logos

      Uopste to nisu bile greske, nisi ni pogledao film, nego samo izmenio par reci po svomee, jadnik..

  7. Toni

    meni je isto loš… vizualno ušminkan, elegantan, ali zapravo prilično bezvezan u sadržaju.

  8. Limena

    Meni se film izuzetno svidja! A soundtrack… Chemical Brothers su otkinuli! Nema greske! Odlicna elektronska muzika uz ovakav film koji prikazuje sadasnjicu, a malo grebe u buducnost.
    Realno, film nije za svakoga, ali se izdvaja… pa, ko zeli da gleda film sa cesto pomenutom temom, ali ipak drugaciji… nek izvoli! 🙂