Lonesome Jim (2005)

Jedino što me je privuklo ovom filmu jeste činjenica da na rediteljskoj stolici  ne sedi niko drugi nego fantastični Stiv Bušemi (Steve_Buscemi), pošto sam veliki poštovalac njegovog stvaralaštva, odlučio sam da pogledam film. Izuzetno mi je drago što sam ovom projektu pružio šansu jer me je veoma zabavio i nasmejao. Bušemi nam ovde prezentuje “mali” (opis u odnosu na novac sa kojim su raspolagali) film o očaju i razočarenju, o tome koliko je ona ustaljeni deo u svakodnevnom životu, i kako svako do nas mora da bira način kako će da reaguje da bi što lakše izbegavao i rešavao situacija koje nas emotivno terete – da li ćemo tumarati u očaju, boriti se za gram svetlosti i nade, tražeći sreću i svrhu postojanja. U filmu “Lonesome Jim” mi upoznajemo određeni broj ljudi čije životne priče i dalja njihova egsitencija zavisi od mogućnosti izbora u ovakvim situacijama.

Ako ste se ikada osećali sumorno, poraženo i usamljeno, “Lonesome Jim” je definitivno film za vas. Kao glavni fokus ovog projekta mi dobijamo portret dvadesetosmogodišnjeg “gubitnika” po imenu Džim, koji se vraća kući posle pokušaja da “zasija” kao pisac u Njujorku. Kao i kod većine ljudi, pokušaj ostvarenja svojih “Pipe_dreams-a” se završava kompletnim i totalnim neuspehom, tako se baš i ne može reći da je Džim kolosalni gubitnik, ne više od većine populacije sveta.

“Suptilna genijalnost” je idealna fraza koja može opisati efekat ovog filma. Bušemi u potpunosti vlada ovim formatom, dajući nam sitne nagoveštaje i detalje da na jedan interesantnan način, iz pasive otkrijemo motive likova kao i da spoznamo njihovo unutrašnje emotivno stanje, koje se krije iza grube fasade. Preciznije govoreći, film vam dozvoljava da koristite svoju maštu. Čitav projekat je kao njegov glavni lik na prvi pogled depresivan i dosadan, ali daje konstatne nagoveštaje jednog dobrog momka koji silovito pokušava da se izbori sa svojom situacijom.

Kinematografija je u isto vreme sumorna i prelepa, režija je kao već što sam gore pomenuo besprekorna, Bušemi se pokazuje u najboljem svetlu. Što se tiče glume, ona je vrlo kvalitetna. Posebno bih želeo da pohvalim Kejsija Afleka (Casey_Affleck) koji idealno portreiše našeg protagonistu. Želeo bih još da spomenem i Meri Kej Plejs (Mary_Kay_Place), zaista fenomenalna. Veoma interesantna film nezavisne produkcije, preporučujem svima.

 

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?