I’m Still Here (2010)

Ovo je zaista jedna neobična priča koja je podigla veliku famu u Holivudu. Očekivalo se da posle sada već provaljenog, a na početku zaista uverljivog bizarnog ponašanja popularnog glumca Hoakina Finiksa (Joaquin_Phoenix), “mockumentary” Kejsija Afleka (Casey_Affleck) skinuti veo sa jednog od šokantnijih meta performansa koji su u skorije vreme zahvatili Holivud. Umesto toga, mi ovde dobijamo performans nevičan alter egoizmu koji trubi da objasni prirodu ljudi koji su mega zvezde, i od kojih se konstatno očekuju nove stvari koje probijaju granice poznatog, ali nikako to ne uspeva da uradi.

Pored toga što je iluzija uništena kada je Kejsi izjavio da je sve izlažirano, godinu dana pre nego što je film treba da bude pušten, i da nije, čisto sumnjam da bi Hoakinova uloga uspela da stvori neki osećaj sažaljenja kod publike od strane osobe koja ljude oko sebe tretra užasno dok neurotično pokušava da se predstavi kao žrtva. On promoviše teorije konspiracije surovog sveta koji ga okružuje, jadikujući o tome kako publika puna predrasuda ne može da prihvati njegove sulude ambicije vezane za hip-hop muziku.

Iako postoji tu generalno pitanje na koje se može ozbiljna kritika društva dati, ali ono što je stvarno problem je to što ne postoji konkretan razlog zašto bi publika osetila empatiju za ovakve idiotske želje? Za razliku od likova koje promoviše Saša Baron Koen (Sasha_Baron_Cohen); Hoakinov cilj niti je dovoljno relevantan da nekoga zainteresuje, niti je dovoljno duhovit da privuče pažnju. Mi ovde vidimo samo neurednog i smorenog lika koji konstatno pod naočarima krije svoje frustracije, koje mrmlja sebi u bradu, tražeći poštovanje okoline u novoj karijeri koju je odabrao.

I sama režija prilično nije jasna, Aflek podjednako od nas želi da osećamo empatiju za milionera megalomanijaka, a i da ismevano idiota koji se umislio da zna da repuje. Zbog ovakve neodlučnosti film ne uspeva niti da bude dovoljno smešan, niti saosećajan, tako da na kraju levitira između, i smatram da će to znatno uticati na pažnju publike. Mnogo sam više očekivao od ovog projekta, ostao mi je nedorečen.

 

Ocena: 5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. mid@

    Verujem da je, izmedju ostalog i ovaj film imao ulogu zasto ga P.T. Anderson izabrao za "The Master". Trebao mu je neko koje ovako eksnentrican.