Ne plaši se mraka – Don’t Be Afraid of the Dark (2011)

“Ne plaši se mraka” je rimejk popularnog televizijskog horor filma iz 1973. godine koji je doneo neki vid svežine u ovaj žanr. Za razliku od ogromnih čudovišta kao što smo inače navikli da viđamo, ovde je reč o patuljastim monstrumima koji se koriste svim mogućim sredstvima kako bi ozledili čoveka. Ono što me je posebno zaintrigiralo za ovaj rimejk jeste to što iza njega stoji ime popularnog reditelja i producenta Giljerma Del Tora (Guillermo_Del_Toro), to je nekako već u startu stvorilo veru u meni za ovaj projekat, ali ispada na kraju da sam se ipak grdno prevario.

Priča ovog filma se centrira oko mladog para dizajnera po imenu Aleks i Kim, koji se bave restauracijom starih vila i onda ih kasnije prodaju za dobre pare. Renovirajući jednu specifičnu kuću, Aleks u dogovoru sa bivšom ženom poziva svoju ćerku da dođe da živi sa njim i njegovom devojkom, jer smatraju da će joj promena dobro doći, pošto  se majka žali kako je devojčica depresivna i nesrećna. Na konto toga što Aleks i Kim rade posao koji zahteva da stalno budeš na terenu, oni zajedno sa devojčicom po imenu Seli odsedaju u vili koju renoviraju. Sali ubrzo počinje da čuje razne glasove iz ove uklete kuće, koji joj govore da žele da joj budu prijatelji, i kada se situacija dodatno zakomplikuje, na devojčici ostaje da eksponira ono što ona jedina primećuje.

Sam koncept je vrlo interesantan i u njemu zbilja ima jako mnogo potencijala, ali užasan scenario i katastrofalna gluma su zaista osakatili ovaj projekat. Kao prvo, film iako ima oznaku da nije za mlađu publiku, apsolutno nema nikakve sekvence brutalnog nasilja, niti čak neke tenzije koja bi opravdala ovakav rejting. Scenario je pun jezivih i jeftinih klišea, a sami dijalozi su više nego mukotrpni za posmatrača. Ako malo bolje obratite pažnju, primetićete da većina filma prolazi u dovikivanju između likova, što je više nego zamorno i suvišno. Kvalitet glume je totalno mizeran, pogotovo od strane Kejti Holms (Katie_Holmes), ono što je ona pokazala u ovom ostvarenju je ispod svih realnih kriterijuma profesionalizma. Gaj Pirs (Guy_Pearce) se nimalo nije potrudio, što je veoma tužno jer je u pitanju talentovan glumac. Jedino mlada Bejli Medison (Bailee_Madison) je pružila neki kvalitet, njen trud treba pohvaliti.

Dizajn samih monstruma je komičan, više deluju kao likovi iz Diznijeve produkcije, nego nešto što treba da me uplaši. Ostali faktori u produkciji su kvalitetni, lep set, odlično osvetljenje, šteta što nije izvučen pun potencijal. “Ne plaši se mraka” je kompletno razočarenje,  ne vidim niti jedan argument koji bi opravdao ovaj rimejk.

Ocena: 4/10

Leave a Reply

5 Comments

  1. My thoughts exactly.
    Upravu si što se klinke tiče. U mnogim momentima me podsećala na devojčicu iz Poltergeist-a.

  2. Mario

    Gledanje ovog filma je po meni bacanje vremena, antipreporuka.

  3. kalimero70

    Nije los film,samo su pokvarili sa onim prabubama vampirima…slazem se sa svime sto ste napisali.

  4. Pingback: Kakav je film? » Mama (2013)

Next ArticleLeri Kraun - Larry Crowne (2011)