The Woman (2011)

Pogledao sam ovaj film na preporuku drugara i mogu reći da je ovo zbilja nešto posebno. “The Woman” je jedan izuzetno originalan i šokantan film koji poseduje scena koje baš neće lepo sesti kod šire publike. Zaista je ovaj projekat ostavio jake utiske na mene, i smatram da kroz koje dodatno repriziranje ću dobiti svaki put nešto više.

Ukratko, priča filma “The Woman” prati čoveka koji odlazi u lov, i na tom svom izletu nailazi na, pa recimo, “divlju” ženu koja živi u šumi. On je uzima pod svoje i odlučuje se da je veže kod sebe u podrumu, u želji da je “civilizuje”. On u ovaj svoj “projekat” uključuje i čitavu svoju familiju, i što film više odmiče postaje nam sve jasnije da taj muškarac, stub svoje zajednice, izuzetno pogrešno tretira ženski deo svog domaćinstva već duže vreme, i da lik “žene” koja je pokupljena, je tu isključivo da personifikuje i ispolji ono što već duže vreme ne valja sa ovom porodicom.

Iako se poslednji čin filma može opisati samo užasavajućim i neprijatnim nasiljem, on nikako nije besmislen već naprotiv je prouzrokovan putem emotivne gradacije likova i onoga što im se dešava kroz tok filma u jedno zaista smelo finale. Ovaj film će mnogima stvoriti odvratan osećaj u stomaku zbog nasilja koje učinjeno prema ženama, ali važno je shvatiti da ovakve stvari se dešavaju, i da se dosta istine krije iza svega ovoga. Ovo je feministički horor koji za razliku od većine filmova ovog žanra izbegava da pripoveda i paradira lekcijama o moralnim normama. Iako film pokazuje određene sekvence, ne mora značiti da takva dela odobrava.

Sredina filma se može provući između filma Toda Solondza (Todd_Solondz) i evropskih horora. “The Woman” izbegava sve standardne forme, tako da ako očekujete nešto što je tu da vas iz scene u scenu šokira, bićete sigurno razočarani. Faktori horora ovde leže u dinamici između muških i ženskih likova. Ovaj film zaista ima toliko mnogo neobičnih faktora koji zaslužuju da mu date šansu jer je u potpunosti nešto novo i neočekivano. Nisam siguran da će ga baš svi razumeti i biti impresionirani kao ja, ali smatram da mu treba dati šansu pošto ovako nešto sigurno ranije niste gledali.

Ocena: 8/10

Leave a Reply

4 Comments

  1. Nikola

    Samo jedna konstatacija. Od posljednjih pet recenzija četiri su ti započele sa "Ovo je jedan" ili "Ovo je jedna". Ajde izbaci to, viška je, ne služi ničemu, a i ružno je. Inače se slažem sa većinom stavova koje iznosiš, samo nastavi, ali poradi na stilu!

  2. Series

    Goran je u pravu, ovako nesto do sada sigurno niste gledali.

Next ArticleNe plaši se mraka - Don't Be Afraid of the Dark (2011)