Poslednja ekskurzija 5 – Final Destination 5 (2011)

“Poslednja ekskurzija 5” predstavlja poslednjii nastavak istoimene franšize koja je uspela da nam u čak pet nastavaka prezentuje koncept “kako i da li uopšte možemo prevariti smrt”. Sada da li je na osnovu prvog ostvarenja ova ideja uopšte zaslužila da ima toliko delova, to ćemo se truditi da zanemarimo i pokušaćemo da elaboriramo ovo finalno ostvarenje kao zasebnu celinu.

U startu da se razjasnimo, ja nikako nisam fan prethodnih filmova ove franšize, zato moja recenzija možda se baš i neće podudarati sa impresijama fanova, ali trudiću se da budem što je moguće objektivniji. Priča ovog dela je onakva kavku i očekujete. Mladić po imenu Sem i grupa njegovih kolega sa posla kreću na kolektivni izlet koji im je firma organizovala. Na putu ka odmaralištu, autobus sa ovim mladim ljudima upada u veliku gužvu na mostu koji je u procesu izgradnje, gde kroz niz nesretnih dođaja dolazi do užasne i fatalne katastrofe. Kako sada ne bih previše odavao od mnogobrojnih okreta koje film poseduje, recimo samo još da određena mala grupa uspeva da izvuče živu glavu na osnovu “lošeg osećaja” koji je protagonista imao, i sada pošto nisu trebali da prežive i uspeli su da prevare smrt, bivaju osuđeni jedan po jedan da nestanu.

Što se same priče tiče ovaj film zbilja ne nudi mnogo, on se više centrira na formiranju “tenzije” u stomaku posmatrača, da isčekuje skoro iz svake scene da će se nešto od raznih ponuđenih mogućnosti, opet nepredvidivo dogoditi jednom od glavnih aktera, i okončati njegovu rolu u filmu na što je moguće brutalniji način. Smrt prati šablon, i na jedan sistematičan način se postepeno rešava likova koji su preživeli nesreću na mostu. “Poslednja ekskurzija 5” je u potpunosti podređena 3D tehnologiji, pošto se jasno vidi da je cilj čitavog projekta da ove brutalne sekvence vam budu bukvalno ispred nosa, da vas navede da se saginjete, savijate kako bi izbegli razne oštre predmete koji navodno lete tačno ka vama. Gluma je osrednja, ali opet ovakav koncept ne zahteva neki veliki talenat, tako da ne vidim da će ikome to praviti neki veliki problem ako se već opredelio da gleda ovako nešto.

“Poslednja ekskurzija 5” poseduje brz tempo, još brži narativ i omnibus stadradnih klišea koji se viđaju u ovakvim tinejdžerskim hororima. Ovako nešto isključivo treba pogledati u bioskopu u 3D formatu jer smatram da mu je to jedina prava svrha.

Ocena: 4/10

Leave a Reply

5 Comments

  1. Baš onoliko koliko sam očekivao, toliko sam i dobio. Ali, ono prvo ubistvo u gimnastičkoj sali mi je bilo totalno epic.

  2. Durant 35

    Jedino sto ga vadi je to sto je 3D,da ga gledas na DVD-u ocena bi otisla u minus,barem tako ja mislim. 🙂

  3. Mario

    Po meni ovaj film pruža ono što i obećava. Odličnu zabavu, veoma dobre 3D efekte i gomilu nebuloznih načina da neko bude ubijen. Od mene ocena 7/10

  4. Joker

    Sebi sam obecao posle prvog ''destination' da necu nikad pogledati nesto slicno ali sam ipak uradio. Pogledao sam ovo s..nje.. 3/10

Next ArticleRushmore (1998)