Čelična borba – Real Steel (2011)

Gledajući trejler za “Real Steel” nisam nešto posebno bio impresioniran onime što sam video, imajući u vidu da je izvršni producent Stiven Spilberg (Steven_Spielberg), dosta me je sve podsećalo na neku suludu mešavinu  filmova ” Transformers” sa ultimativnim klasikom  iz 1976 “Rocky“. Nikako nije pomogla ni činjenica da je reditelj filma Šon Levi (Shawn_Levy), čovek koji se pretežno bavi kliše komedijama, nemajući nikakavog prethodnog iskustva u ovom žanru. Rekavši sve ovo, “Reel Steal” je definitivno neka vrsta prenaglašenog Rokija sa robotima. Iako se odmah primeti narativ i duh filma Roki, samim time možemo zaključiti da “Real Steel” nije ni u najmanju ruku inovativan što se narativa tiče, ali on je i pored toga jedan izuzetno uzbudljiv i dinamičan film pun duha.

Priča ovog ostvarenja je smeštena u 2020. godini, gde je ljudski boks prevaziđena i zaboravljena veština. Boks sa robotima je sada primarna vrsta zabave u ovom dobu, koja daje svirepu i brutalnu borbu do kraja bez ikakvih povreda ljudi. Mi smo ovde centrirani na bivšeg boksera Čarilja Kentona, koji od kada je ovaj plemeniti sport zamro u ljudskoj formi, prebacio se na robote, bivajući menadžer i takmičar preko kontrolne table. Ono što ga je toliko dobro išlo u direktnom fizičkom kontaktu znatno ga slabije ide iza kontrola, nemajući apsolutno nikakvog uspeha kao kontrolor, konstatno gubeći svoje mečeve, a i same robote. Čarli je nesmotren i neodgovoran lik, koji se nalazi u ogromnim dugovima i traži priliku koja će ga dovesti do bilo kakvog novca. Spletom okolnosti njegova bivša žena umire i za njom ostaje njihov sin koga je Čarli odbacio i zaboravio. Ugledavši priliku da na suđenju o starateljstvu ovog dečaka od sestre njegove bivše žene i njenog muža uzme neki novac pošto su oni izuzetno bogati, Čarli iznosi nepristojnu ponudi mužu njene svastike i oni se dogovaraju da Čarli preuzme na leto svog sina Maksa i posle toga im prepiše puno starateljstvo. Posle niza nepredvidivih okolnosti Čarli i Maks pronalaze robota na otpadu koji ispada da bude nešto zaista posebno, i zajedno uz trud, veru i veliko poverenje prave od ove mašine vrhuskog borca.

Sama premise nije uopšte tako inovativna, imamo klasičnu Roki priču, što je već viđeno toliko mnogo puta, implementiranu sa CGI robotima čiji dizajn je neosporivo sličan onom u Transformers filmovima. Ono što je zaista dopadljivo ovde jeste duša i srce odnosa između Čarlija, Maksa i njihovog robota po imenu Atom. Scene tuča su izuetno uzbudljive i jako dižu adrenalin, dajući nam onu toliko izlizanu, ali opet toliko neodoljivu “underdog” priču. Jedini veći problem koji sam zapazio u filmu jesu slabi antagonisti, koji su u potpunosti kliše i jednodimenzionalni, ali opet ovaj čitav projekat ne treba posmatrati sa nekom prevelikom dozom ozbiljnosti, niti očekivati od njega nešto više osim da zabavi, tako da se takve stvari mogu u neku ruku i zanemariti i prećutati.

Film je odlično snimljen, poseduje mnošto lepih i kvalitetnih kadrova, ispraćenih sjajnom produkcijom. Što se performansa glumaca tiče, pored gore pomenutih antagonista, rekao bih da sam zadovoljan. Hju Džekmanu (Hugh_Jackman) ova rola u potpunosti leži, a i hemija koji poseduju on i Dakota Gojo (Dakota_Goyo) na platnu je simpatična i uverljiva. “Reel Steal” pored svih klišea je jedan izuzetno uzbudljiv  i dopadljiv film koji će vam podići adrenalin i ubrzati rad srca, terajući vas da navijate za “underdog-a”. Definitivno film koji treba pogledati u bioskopu, preporučujem svima.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Artband

    Bum, bum, tras. Za mene dovoljna inovativna ideja, iako nema ništa umjetničko u tome.

    Inače baš fini efekti. Ne premjećuju se nedostaci robota.

    Ja sam film preveo kao ,,Baš čelik". 😀

  2. Vojislav

    Dopada mi se ovaj film. Nisam fasciniran, ali sama nesvakidašnja priča gde se roboti ibaju u ringu mi je svakako interesantna.
    Generalno ne osuđujem glumce jer sam nisam glumac i nemam pravo da sudim ko je dobar a ko ne.
    Isto vai za filmove, ili mi se dopada ili mi se ne dopada

    Ovaj mi se dopada.

    Vredi pogledati. Odlična energija, adrenalin….