Noć ajkula – Shark Night 3D (2011)

“Shark Night 3D” poseduje premisu klasičnog tinejdžerskog američkog horor filma. Sedam mladih i atraktivnih studenata se upućuje kod svoje drugarice na zabačenu vikendicu na sred jezera u Luiziani, kako bi se opustili, zaboravili na obaveze i uživali u ludom vikendu. Situacija postaje ozbiljna kada jednog od članova grupe napadne i povredi ajkula. Izolavani van civilizacije, bez signala na mobilnim telefonima i bilo kakvih drugih sredstava kako bi mogli da pozovu pomoć, ova grupa ljudi ubrzo uočava da su prepušteni sami sebi, okruženi vodom iz koja vreba velika opasnost.

Iako “Shark Night 3D” nema neki rejting koji bi ga učinio neprikladnim za mlađu publiku, a pored toga poseduje najkliše mogući zaplet, opet sam očekivao toliko simplističnu i smešnu zabavu, punu nasilja, baš kao “Piranha 3D” o kojoj sam pisao, pošto sam fan “trash horror” filmova, ali nažalost to nije slučaj ovde. Umesto da crpi humor na prozirnom zapletu, i da gledamo kako na bizarne načine ajkule proždiru tinejdžere, mi dobijamo izuzetno nemaštovit “slasher_film“, pun umobolnih dijaloga, ne strašnih scena, i svih mogući klišea ovog podžanra. Poražavajuća je činjenica što ovaj projekat shvata sebe ozbiljno, a ne poseduje niti jedan kvalitetan aspekt koji bi opravdao ovo zavaravanje reditelja i producenta.

Scenario je naprosto nevidljiv, ne postoji nikakva pozadinska priča, razlog zašto su ajkule baš tu je bizaran, dijalozi su naprosto bolni na uho, a likove jednodimenzionalni. U ovakvim filmovima je za očekivati da kvalitet glume neće biti na zavidnom nivou, ali davno nisam imao priliku da gledam ovakvu grupu amatera na jednom mestu. Najbolji performans je bez ikakve rasprave pružio pas. Ono što je zaišta neverovatno jeste da se u 2011. godini ponavljaju one kardilane greške na koje nas je “Scream” još 1996. izluđivao. Greške kao što su magično pojavljivanje likova niotkuda u pravom trenutku, zatim neobraćanje pažnje na sitne detalje, kao npr. da u jednom kadru vatra gori, a već u drugom je nema, iako se nigde u narativu ne nalaže da je ikako ugašena.

CGI je apsolutno prevaziđen i neuverljiv, jedino što bih mogao da izdvojim kao interesantno jeste scene snimljene pod vodom gledane kroz 3D filtere, jedino me je to makar na trenutak zabavilo. Ovaj film naprosto nema šta da ponudi, on je skup najiritatnijih klišea “slasher horror” podžanra, koji će vam samo vređati inteligenciju.

Ocena: 1/10

Leave a Reply

5 Comments

 1. Predrag Butcher

  Ako nesto mrzim to su debilni tinejdz horori…. Deluje cak debilnije od Pirane 😀

 2. Mario

  Ovaj film sam imao (ne)priliku da pogledam u bioskopu. 3D je nikakav, a sam film izgleda kao da je pravljen za tinejdzere od strane tinejdzera. Dajem mu 2/10 samo zato što sam bio zadivljen nebuloznoću scene u kojoj se temnoputi sportista bez jedne ruke, a sa kopljem u drugoj vraća u vodu da poravna račune sa ajkulom.

 3. mario

  Po meni najbolji film sa ajkulama je Duboko plavo more 🙂

 4. Vule

  Najveca fora na kraju filma,devojka komotno moze da prodje kroz otvor na kavezu i na kraju taj isti sigurnosni kavez koji je napravljen da ronioce stiti od ajkula,ova ajkula probije sa lakocom 😂

Next ArticleColombiana (2011)